Posle skoro 80 godina, Španci na korak od razrešenja misterije: Gde je grob nesrećnog pesnika?!

Španski zvaničnici počeli su ekskavaciju masovne grobnice u kojoj je, kako veruju, sahranjen pesnik Federiko Garsija Lorka.

Narednih deset dana, tim arheologa „pokriće” 300 kvadratnih metara brežuljka koji gleda na Granadu gde je Lorka pogubljen 1936. godine, piše Gardijan.

Posle višegodišnjeg pregledavanja policijskih o vojnih arhiva, pisac Migel Kabaljero Peres je u svojoj knjizi o poslednjih 13 sati života Lorke označio baš ovo mesto kao mesto gde je pesnik i dramski pisac ubijen i zakopan.

Prošle godine, radarom je utvrđeno da se ispod površine zaista nalazi masovna grobnica.

Cilj projekta, koji košta oko 15.000 evra, nije samo pronalaženje Lorkinih ostataka, kaže Huan Fransisko Arenas iz lokalne uprave.

– Veruje se da je oko 3.500 nestalih sahranjeno u ovoj oblasti. Ne tražimo samo jednu osobu već sve njih – objašnjava on.

Iskopavanje je jedan od 40 sličnih projekata u toj oblasti poslednjih godina i, kako kaže, odgovor vlasti na kampanju porodica žrtava da se njihovi grobovi pronađu i ostaci desetina hiljada civila ubijenih tokom Frankove diktature vrate.

Lorka je bio najpoznatija žrtva Frankovih nacionalističkih snaga i mnogi imaju visoka očekivanja od ovog iskopavanja ali, kaže Arenas, „pronalaženje Feredika Lorke je kao pronalaženje igle u plastu sena”.

– Za nas bi apsolutni uspeh bio pronalaženje svih koji su tu sahranjeni – rekao je on i dodao da će sud odrediti dalje korake ukoliko se neki ostaci pronađu.

Iskopavanje je drugi pokušaj regionalne vlade da pronađe masovnu grobnicu u kojoj je pokopan Lorka.

Region je 2009. potrošio oko 70.000 evra pretražujući mesto koje je kao grobnicu Lorke označio muškarac koji je tvrdio da je pomogao u kopanju groba, ali nikakve kosti nisu pronađene.