Posle vekova tišine Pompeja otkriva svoje tajne: Stari Rimljani su najviše voleli da jedu ovo (FOTO)

Istraživanjem kanalizacije i deponija u Pompeji i Herkulanumu arheolizi su došli do zanimljivih podataka o ishrani Rimljana u ova dva grada na obali napuljskog zaliva pre erupcije vulkava Vezuva 79. godine.

Veći deo onog što stanovnici ovih drevnih varoši nisu probavili ili su ostavili u svojim tanjirima završilo je u mesnoj kanalizaciji i na deponijama.

Na trodnevnoj konferenciji, održanoj ove sedmice u Rimu, arheolozi su predstavili svoja otkrića, iznoseći razne vrste namirnica čije su ostatke pronašli tokom iskopina.

– Dobili smo mali uvid u to šta su jeli, a naišli smo i na neke zaista čudne stvari – rekao je Mark Robinson, profesor arheologije životne sredine Univerziteta u Oksfordu.

U svojim ekspozeima, istraživači su naveli da su Rimljani uglavnom jeli „lokane proizvode”, kao što su školjke koje su poticale sa obližnje obale. Glavni uvozni proizvodi bili su žitarice, koje su kupovane u Egiptu, datule koje su dolazile sa Bliskog istoka i severne Afrike i biber koji se dopremao iz daleke Indije.

Od mesa, Rimljani su, poput današnjih stanovnika tih krajeva, najviše uživali u svinjetini.

Deponije iz I veka p.n.e i sa početka I veka nove ere u Pompeji prepune su svinjskih kostiju, naveo je Majkl Mekinon sa Univerziteta u Vinipegu.

Na trpezi stanovnika Pompeje i Herkulanuma često su se mogli naći rakovi i riba, a prema broju pronađenih ljuski, jasno je da su kokošja jaja takođe obilato korišćena u pripremi svakodnevnih jela.