Posle više od 70 godina rešena misterija nestanka pet britanskih vojnika u Drugom svetskom ratu

Bili su mladi, puni nade i ideala i mislili su da ih čeka dug život pun uzbuđenja i avantura. A onda se dogodio Drugi svetski rat...

Porodice pet vazduhoplovca koji su poginuli u avionu 1943. godine za vreme Drugog svetskog rata ni danas, posle 70 godina, ne odustaju od nade da će jednom povratiti tela svojih bližnjih, piše Dejli mejl.

Mladići su pripadali britanskoj vazduhoplovnoj jedinici Halifax HR980 i oboreni su iznad Berlina 1943. godine. Tačna lokacja pada aviona do sada se smatrala nepoznatom.

Rodbini poginulih nikada nije rečeno gde je avion pao, ali nakon što je jedna močvara u blizini Berlina počela da se isušuje, tajna je otkrivena.

Ostaci aviona su isplivali i oktrili večno počivalište nesrećnih vojnika.

 

Nemačke vlasti su sada, posle više od 70 godina od pada aviona, dale dozvolu za premeštanje ostataka pet vazduhoplovaca Komonvelta.

Ipak, sada izgleda da je ovo lakpe reći nego uraditi. Naime, akcija izvlačenja vojnika i aviona košta oko 165.000 funti i porodice su se obratile za pomoć vladama Britanije, Kanade i Australije čiji su poginuli mladići bili državljani.

Za sada, njihova molba je odbijena.

Jedan od onih koji su poginuli, kanadski narednik Džejk Harison, iza sebe je ostavio suprugu Lolu Lesli koja danas ima 92 godine. Njena ćerka Linda izjavila je da nema srca da majci saopšti da ni sada, posle svega, neće moći da ostatke svog voljenog supruga izvuku iz blata.

– Bili su u braku dve godine kada je on otišao u rat i nikada se nije vratio. Možete da zamislite njenu reakciju kada sam joj rekla da je Džejkov avion nađen posle svih ovih godina – objasnila je Linda i dodala da majka stalno pita kako napreduje vađenje, a ona nema srca da joj saopšti da od toga nema ništa.

I ostale porodice su očajne u pokušaju da povrate tela svojih najmilijih kako bi oni dobili dostojnu sahranu.

Ipak, novac je glavni problem, a vlade ovih država i dalje ćute. Do nekih boljih vremena tela pilota Vilijama Burguma (21), narednika Rolana Hila (32), narednika Pitera Buka (20), narednika Donalda Hempstoka (21) i narednika Gordona Harisona ostaju zarobljena u ledenoj močvari, nedaleko od sada slobodnog Berlina.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!