U uglu prozora male crkve u Eseksu u Britaniji sitnim slovima stoji molba da se svi koji dođu pomole i za oca Tomasa Bilsa „koji je poslednje trenutke svog života posvetio tešenju i ispovesti svojih saputnika". Ova štura opaska krije priču o neverovatnom čoveku i tužnoj sudbini koja ga je zadesila.

Otac Tomas Bils bio je sveštenik osam godina pre nego što se uputio na svoje poslednje putovanje. Naime, on je bio jedan od putnika na Titaniku kada se ovaj otisnuo na sudbonosno putovanje 10. aprila 1912. godine.

Poziv na venčanje njegovog mlađeg brata Vilijama u Njujorku naterala je oca Tomasa da napusti svoju parohiju i ukrca se na veliki prekookeanski brod.

Tog poslednjeg jutra plovidbe, 14. aprila, Vilijam je ispunio želju pojedinih putnika na brodu i držao misu za putnike druge i treće klase.

Preživeli sa broda svedočili su kasnije da je sveštenik dva puta odbio da se ukrca u čamac za spasavanje. Umesto toga, pomagao je putnicima 3. klase da dođu do viših nivoa i hrabrio okupljene.

Do samog kraja, govorio je molitve, ispovedao i davao oproste putnicima koji su ostali zarobljeni na brodu koji je tonuo nakon što su svi čamci odavno spušteni u ledenu vodu.

Telo oca Tomasa Bilsa nikada nije pronađeno. Ostala je samo priča…

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!loading...