Potapali ga i Nemci i saveznici, ali će ga ‘ubiti’ zaborav – Brod koji krije Titove tajne trune u luci

Školski brod Jugoslovenske ratne mornarice „Galeb", koji je decenijama bio ploveća rezidencija tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita, postao je za grad Rijeku „skupa olupina".

U brod, kojim je Tito putovao 14 puta i posetio 18 zemalja u Evropi, Aziji i Africi, a koji je grad nameravao da pretvori u muzej, od 2008. godine uloženo je skoro milion evra, a brod i dalje „trune” na vezu u luci, navodi portal Index.hr.

Novac je potrošen najpre za pregled broda, na njegovu kupovinu na licitaciji, a zatim na godišnje troškove usluga prema nalogu Lučke kapetanije. Značajna sredstva data su za razne radove na brodu, na usluge mornara, pomorske agenture i špedicije, troškove godišnjeg veza…

Portal iz gradske uprave nije dobio odgovor o opravdanosti ulaganja.

„Galeb” je izgrađen 1938. godine u italijanskom brodogradilištu Ansaldo Genova pod imenom „RAMB III”.

U Drugom svetskom ratu Italijani su ga koristili kao transportni brod, a nakon kapitulacije Italije,1943. Nemci su ga koristili za postavljanje mina u severnom Jadranu.

„Galeb” je 1944. potopljen u riječkoj luci od strane savezničkih aviona, a 1948. iz Jadrana ga je izvukao splitski Brodospas, nakon čega je brod obnovljen, luksuzno uređen, preimenovan u „Galeba” i predan Jugoslovenskoj ratnoj mornarici.

Tito je brod koristio od 1953. godine, a zadnji put je njime putovao 1979. godine.

Početkom rata devedestih, „Galeb” je iz Pule prebačen u crnogorsku luku Boku Kotorsku, gde je ostao do kraja te decenije. Kupio ga je grčki brodovlasnik s namerom da od njega napravi luksuznu jahtu.

Pošto je grčki vlasnik upao u finansijske probleme, u postupku zaplene preuzeo ga je Grad Rijeka, gde brod i danas trune na vezu.

A ovako je bilo nekada: