Predstavljamo vam šest činjenica koje sigurno niste znali o Diznijevoj Snežani (FOTO+VIDEO)

Jedan od najpoznatijih i najlepših crtanih filmova svih vremena, koji mališani i danas rado gledaju "Snežana i sedam patuljaka", danas "slavi" 77. rođendan pošto je premijerno prikazan 1937. godine u Holivudu.

To je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija (Walt Disney) kao i deseti najkomercijalniji film 20. veka

Rad na filmu je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Dizni je u Njujork tajmsu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma. Pre ovog celovečernjeg, u Diznijevoj produkciji bili su realizovani samo kratki animirani filmovi i serije.

Originalni poster filma iz 1937. godine, Foto: Wikipedia

Dizni je zbog filma stavio kuću pod hipoteku

Troškovi snimanja filma su od predviđenih 250 hiljada dostigli 1,5 miliona dolara što je bio ogroman iznos za film u to vreme.

Volt Dizni se suočio sa problemima pri samom početku rada na filmu, pošto su njegov brat i poslovni partner Roj Dizni, kao i supruga Lilijan pokušavali da ga odvrate od te ideje.

Dizni se nadao da će na taj način proširiti ugled studija i povećati prihode što mu je i uspelo. Međutim, u to vreme da bi obezbedio novac morao je svoju kuću da stavi pod hipoteku kako bi obezbedio potrebne prihode.

Snežana je starija od vaših baka!

Čuvena priča o lepoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka u kućici u šumi, ekranizacija istoimene bajke braće Grim, našla se prvi put u bioskopima februara 1938. godine.

Filmsku ekipu „Snežane i sedam patuljaka” činili su sve sami velikani

Film je režirao Dejvid Hend (David Hand), dok su Vilijam Kotrel (William Cottrel), Vilfred Džekson (Wilfred Jackson), Lari Morej (Larry Morey), Pers Pirs (Perce Pearce) i Ben Šarpstin (Ben Sharpsteen) režirali određene sekvence.

Glasove su likovima pozajmili Adrijana Kaseloti, Lusil Verne, Pinto Kolvig, Roj Atvel i drugi.

„Snežana i sedam patuljaka” je jedan od samo dva animirana filma koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta

Lista je objavljena 1997. godine, a Snežana je bila na 49. mestu. Drugi animirani film na listi je takođe Diznijev. U pitanju je „Fantazija”.

Nakon ažuriranja liste 2007. godine film se popeo na 34 mesto, ovaj put kao jedini tradicionalni animirani film.

Snežana i sedam patuljaka su najbolji američki animirani film svih vremena

Godine 2008. AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Volt Diznijevog Animiranog klasičnog filma.

Godine 1989. film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocenjen je kao delo od kulturnog istorijskog i estetskog značaja.