Prijateljstvo koje je promenilo svet: Pronađeno pismo koje je napravilo revoluciju ’50-ih (FOTO)

Zvali su ga pismom koje je pokrenulo novi književni žanr - 16.000 reči napisanih pod uticajem amfetamina koje je Nil Kasadi poslao svom prijatelju Džeku Keruaku 1950. godine.

Kada je pročitao pismo, Keruak je napisao prvu ruku kultnog romana „Na putu” i tokom tronedeljnog spisateljskog zanosa napisao je roman stilom koji je bio sličaj Kasadijevom i koji je postao kultni i glavni roman bit književnosti.

Pismo, za koje je Keruak nešto pred smrt rekao da bi njegovu muzu – Kasadija pretvorilo u književnu figuru samo da nije izgubljeno, ipak nije bilo izgubljeno već samo zatureno, rekao je Džo Madalena čija će aukcijska kuća Profiles in History ponuditi pismo na aukciji 17. decembra, piše AP.

Pismo je deo kolekcije u kojoj se nalaze i pisma drugih istaknutih književnih figura poput E.E. Kamingsa, Keneta Reksrota, Robeta Pena Vorena.

Madalena očekuje da će najviše interesovanja biti za Kasadijevo pismo na 18 strana u kome piše o svojoj pijanoj, seksualno frustriranoj poseti Denveru.

Keruak je pismo dao Alenu Ginsbergu koji je pokušao da ga objavi i poslao ga izdavaču Golden Goose Preš u San Francisku gde je ostalo neotvoreno do zatvaranja kuće.

Kada je kuća propala, u pomoć je priskočio izdavač Ričard Emerson koji je uzeo sva pisma, rukopise i tekstove GGA. Njegova ćerka, umetnica Džin Spinoza pronašla je pismo posle očeve smrti i odnela ga je na procenu i sada se nada da će, ko god bude kupio pismo, javnosti omogućiti da se upozna sa pismom koje je inspirisalo Keruaka.loading...