Da li znate kako se hranio Nikola Tesla? Zahvaljujući ovom tekstu neka od omiljenih jela slavnog naučnika moći ćete da pripremite i u vašoj kuhinji.

U arhivi muzeja Nikola Tesla u Beogradu nedavno je pronađen pravi mali kulinarski raj za sladokusce. Reč je o meniju koji je u hotelu „Auditorium” u Čikagu posebno kreiran u za velikog srpskog naučnika Nikolu Teslu 13. maja davne 1899. godine.

Reč je bila o redovnom godišnjem sastanku komercijanog kluba Čikaga kome je naučnik prisustvovao.

Zahvaljujući ovom zanimljivom dokumentu i maštovitosti kuvara hotela „Square Nine” meni je u potpunosti rekreiran tako da i danas, 115 godina nakon prmijere, i sladokusci u Srbiji mogu da uživaju u jelima koje je voleo Nikola Tesla.

Meni je preživeo samo male izmene nastale usled protoka vremena. Na primer, danas je nemoguće napraviti supu od zelene kornjače jer je ova životinja danas gotovo izumrla i zaštiena je vrsta, ali je umesto toga pripremljena bistra supa od patke.

Celokupni meni možete probati u hotelu „Square Nine”, a nije slučajno to što je Teslin meni oživeo baš na Studentskom trgu. Naime, prilikom svog jedinog boravka u Beogradu, 1892. godine, Tesla je odseo u tadašnjem luksuznom hotelu „Imperijal” koji se nalazio na ovom mestu.

Ako ipak želite da se u kulinarskoj veštini oprobate kod kuće, evo recepta za jedno od jela koje je davne 1899. godine posluženo Nikoli Tesli u Čikagu.

Špargle u holandez sosu sa snegom od parmezana

Koristiti krunice špargli, prekriti ih papirom od špargli, preliti sa malo holandez sosa i snegom od parmezana.

Parmezan sneg
– 1/4 lista želatina
– 500 ml vode
– 250 g parmezana (sveže rendanog)
– kašičica soli
– Biber
– 20 ml limun soka
Pustiti vodu da proključa, a u međuvremenu potopiti želatin u hladnu vodu da se opusti pet minuta. U kipuću vodu dodati parmezan, so, biber i želatin i sve to izblendati (ispasirati) i dodati začine po potrebi. Napuniti u čaše, zalediti i zatim napraviti sneg.

Holandez sos
– 2 žumanceta
– 150 g putera
– 60 ml belog vina
– sok od limuna
– so
– biber
– muskatni oraščić
Puter rastopiti na tihoj vatri i ostaviti da bude mlak. Žumanca umutiti penasto na pari. Dodavati uz stalno mešanje belo vino, rastopljen puter, pazeći da se ne odvoji mast od putera. Zatim dodati sok od limuna i začine.

Za papir od špargli
– 500 ml soka od špargli
– 5 g agara
Mešati agar u hladnom soku od špargli, dovesti do tačke ključanja i mešati do željene gustine. Kada se gelifikovani sok od špargli ohladi, formirati listove i servirati.