Sultan imao 1.171 dete, nauka kaže – moguće je!

Marokanski sultan Mulaj Ismail 'Krvožedni', poznat je po tome što je uspeo da ima nekoliko stotina potomaka, a neki istoričari tvrde da ih je čak bilo hiljadu. Prema simulaciji koju su naučnici napravili, to je jedino moguće ako je on imao seks bar jednom dnevno i to u periodu od 32 godine.

Ismail, koji je vladao od 1672. do 1727. je bio prvi veliki sultan marokanske Alauit dinastije, koja je i dan dans na tronu ove zemlje. On je tvrdio da je potomak samog Muhameda, osnivača islama.

Ismail je vlada najduže u marokanskoj istoriji, i imao je vojsku koja je brojala 150.000 ljudi. Poznat je bio po surovosti. Kažu da je njegova vladavina počela tako što je na kolac nabio 400 glava, u gradu Fezu, kako bi pokazao kako prolaze oni koji mu se suprotstavljaju.

Procenjeno je da je za 55 godina, koliko je vladao, ubio preko 30.000 ljudi, a tu ne spadaju oni koji su pali u bitkama.

Prema Ginisovoj knjiži rekorda, on je otac čak 888 dece. Francuski diplomata iz tog vremena Dominik Busnot tvrdi da je on zapravo imao 1.171 dete, koje su mu rodile četiri žene i 500 konkubina. To je bilo u njegovoj 57. godini, kada je već 32 bio na prestolu.

Neki istoričari veruju da je nemoguće da je on imao toliko dece, pošto su žene plodne samo određeni broj dana, a nije svaki pokušaj uspešan.

Ipak, naučnici tvrde da je moguće ono što istorija kaže.

Oni su napravili kompjuterski program, koji je izračunao kako je moguće da Ismail napravi 1.171 dete za 32 godine.

Simulacija je uzela u obzir brojne faktore. Pretpostavlja se da sve njegove žene i konkubine nisu imale isti menstrualini ciklus. Uzeti su u obzir drugi faktori, poput kvaliteta sperme i vremena ovulacije.

Ishod je bio računica koja kaže da je Ismail morao da ima seks 0.83 do 1.43 puta dnevno kako bi imao preko hiljadu dece. Naučnici su utvrdili da je tako nešto bilo moguće i da je imao manji harem, od samo recimo 65 do 110 žena.

Iako ovo istraživanje nije sto odsto tačno, ono sa velikom sigurnošću potvrđuje da je brojka od 1.171 deteta veoma moguća, čak verovatna za nekoga ko je imao toliki broj žena na raspolaganju.

Za prevaru smrt ili mučenje

Kako je bio surov prema neprijateljima, sultan Mulaj Ismail takav je bio i u kući. Kažu da je svaka preljuba, od strane njegovih brojnih žena, kažnjavana sa smrću ili strašnim mučenje.

Neke je i sam zadavio, dok su drugima odsecane glave ili vađeni zubi kao kazna. Muškarci koji bi samo pogledali njegove žene bi bili osuđeni na smrt.