Svet ga je znao kao političara, a on je bio vrhunski špijun – Ko je bio ‘Mercedes’?

Tri puta ministar finansija, predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije i ministar spoljnih poslova, bio je agent Udbe i nesumnjivo najveća politička i ekonomska ličnost predratne Jugoslavije.

Dr Milan Stojadinović, tajno ime Mercedes dobio je 1952. godine dok je boravio u emigraciji. Ozna i Udba su godinama pratile njegove aktivnosti jer je emigrirao i živeo u Buenos Ajresu. U Srbiji su ostali njegov brat Dragomir i sestra. Vlasti su im zaplenile imovinu, a brat Dragomir je osuđen na 15 godina robije, pišu Novosti.

Kao emigrant sa političkim pedigreom, Stojadinović je postao finansijski savetnik vlade provincije Buenos Ajresa. Kako je njegova porodica bila zarobljena u Titovoj Jugoslaviji, on je 1952. godine načinio prvi korak da se približi Udbi.

Sreo se tada s trgovinskim delegatom Ljubibratićem u Buenos Ajresu i kroz četiri odvojena razgovora je ponudio svoju pomoć zemlji. Sve je to uslovio za izmenu statusa svog brata i sestre u Jugoslaviji.

Nije to bio prvi špijunski posao Stojadinovića, jer je on pre nego je pristupio srpskoj Udbi, radio za Engleze i Nemce, ali i za Italijane. Kao Titov špijun unutar antijugoslovenske emigracije u Agentini, pratio je i makedonske i slovenačke političke emigrante. Poseban zadatak mu je, međutim, bio da otkrije Antu Pavelića i stupi u kontakt sa ustaškim poglavnikom, koji je preko „pacovskih kanala” pobegao u Južnu Ameriku. Udba je ustaškom poglavniku dala šifrovano ime Veverica, pod kojim ga je registrovao i tajni agent Mercedes.

– Stojadinović se uspešno približio Paveliću, postali su „prijatelji”, njihove porodice počele su međusobno da se posećuju. Godine 1954. dr Stojadinović i poglavnik Ante Pavelić postigli su dogovor o mirnom razlazu Srba i Hrvata – piše u tajnom dosijeu agenta Mercedes.

 

Stojadinović i Pavelić prilikom sklapanja sporazuma, Foto: Wikipedia

Rimski list „Tempo” 11. avgusta 1954. godine objavio je vest o političkom sporazumu bivšeg jugoslovenskog predsednika vlade dr Milana Stojadinovića i poglavnika ustaške NDH dr Ante Pavelića u Buenos Ajresu. Mesec dana kasnije argentinski list „Hogar” je obavio članak o ovom sporazumu, pišu Novosti.

Sporazum Stojadinović – Pavelić je proizveo negativne reakcije hrvatske i srpske emigracije. Pavelić je proglašen za nacionalnog izdajnika od dobrog dela ustaških sledbenika, koji su smatrali da je svaki sporazum sa Srbima ravan veleizdaji. Komunistička Jugoslavija je zvanično osudila sporazum, ističući da Pavelić i Stojadinović ne predstavljaju nikoga!

Tajni agent Mercedes je ovu akciju vodio po zadatku Udbe. Pošto je uspešno iskompromitovo Pavelića kod ustaša, jugoslovenske vlasti su mu amnestirale mlađeg brata.

I brat je pomogao

Dragomir Stojadinović je 1955. godine pušten iz zatvora pre isteka kazne. Pred odlazak u Argentinu sastao se sa tadašnjim šefom jugoslovenske tajne policije Aleksandrom Rankovićem sa kojim je postigao dogovor o radu protiv Pavelića i ustaša u ovoj južnoameričkoj zemlji. U Argentini je, preko Dragomira, išla veza između jugoslovenskih vlasti i Milana Stojadinovića. Braća Stojadinović su, od tada, zajednički vodili specijalan rat protiv ustaša.