Muzej za koji mnogi arheolozi i restauratori kažu da nije dovoljno profesionalan ipak predstavlja mesto koje privlači turiste iz celog sveta, pošto se u njemu nalazi poznata Tutankamonova maska, stara preko 3.300 godina, ali i drugi vrhunski eksponati koji datiraju iz praistorije.

Plava, zlatnom protkana brada na čuvenoj masci faraona Tutankamona zalepljena je običnim lepkom nakon što je oštećena tokom redovnog čićenja, rekli su konzervatori iz Egipratskog muzeja u Kairu, prenosi AP.

Tri muzejska konzervatora su se javila od kako se incident dogodio prošle godine i davali su različita objašnjenja da li je brada u stvari bila udarena ili je uklonjena jer je bila labava.

Međutim, oni su saglasni u tome da je naređenje da se brada brzo popravi došlo „odozgo” i da je korišćen neadekvatan lepak, ali su želeli da ostanu anonimni zbog straha od posledica po karijeru.

– Nažalost oni su koristili materijal zbog kojeg se sada maska ne može popraviti. Taj lepak se koristi za metal ili kamen, ali nije pogodan za artefakt kao što je Tutankamonova zlatna maska – rekao je jedan od konzervatora.

– Maska je trebalo da bude preneta u laboratoriju za konzervaciju, ali oni su žurili da to brzo nameste, pa su koristili lepak koji se brzo suši – dodao je on.

Drugi konzervator, koji je bio prisutan tokom popravke, rekao je da se lepak osušio na licu dečaka kralja i da su kolege koristile lopaticu kako bi ga skinuli čime su ga i ogrebali. Konzervator koji vrši inspekciju tog artefakta potvrdio je to.

Egipatska turistička industrija nekada je bila stub ekonomije te zemlje, ali se još nije potpuno oporavila od demostracija 2011. godine kada je srušena vlast dugogodišnjeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Muzeji i otvaranje novih grobnica za javnost deo su planova za oživljanje privrede Egipta, međutim vlasti nisu značajno radile na poboljšanju Egipatskog muzeja od njegove izgradnje 1902. godine.

Planovi su da se Tutankamonova izložba prebaci u novi Veliki egipatski muzej 2018. godine, ali to još nije sigurno.loading...