U Luksoru otkrivena grobnica stara 4.000 godina i u njoj… (VIDEO)

Tokom iskopavanja u Luksoru, tim španskih arheologa pronašao je faraonsku grobnicu koja je pripadala jednom od članova 11. egipatske dinastije, saopštilo je egipatsko ministarstvo antikviteta.

– Veličina grobnice ukazuje da je u nju bio sahranjen neko od članova kraljevske porodice ili neki visoki zvaničnik – naveo je ministar Mohamed Ibrahimi.

Španski arheolog i vođa tima Hose Galan izjavio je da će ovo otkriće pružiti nove podatke o dinastiji koja je vladala Luksorom, glavnim gradom drevnog Egipta.

– Otkriće potvrđuje postojanje mnogih grobnica od pre 4.000 godina iz 11. dinastije u oblasti Dreaa Abu Naga – rekao je Galan za AFP.

Pre pet godina na tom području je otkrivena još jedna grobnica iz istog perioda. U njoj su pronađeni crveni sarkofag, dobro očuvana mumija, kao i nekoliko lukova i strela koji su sada izloženi u muzeju u Luksoru.

– S obzirom na veliki broj ljudskih ostataka otkrivenih u njoj, moguće je da je grobnica bila korišćena kao masovna humka – kazao je predstavnik ministarstva antikviteta Ali al-Asfar.

Grobnica je korišćena i tokom 17. dinastije što potvrđuju oruđe i grnčarija iz tog perioda koji su u njoj pronađeni.

Luksor, 500 kilometara južno od Kaira je grad koji se prostire na obalama Nila. Zbog ogromnog broja hramova i faraonskih grobnica često se naziva „najvećim svetskim muzejem pod otvorenim nebom”.