U ove tri situacije Titu niko nije smeo da se obrati

Cvijović je kao zanimljivost istakao Uputstvo o načinu rada predsednika republike o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, a koji su nedavno pronašli.

Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) danas je vrveo od turista koji su došli da obiđu tu instituciju u kojoj se čuva uspomena na dugi period vladavine doživotnog predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita. Međutim, zainteresovani koji žele da saznaju više o njegovom privatnom životu, o tome kako je živeo, u čemu je uživao, kako je izgledao jedan njegov dan, šta je oblačio… mogu da posete Kuću cveća, koja je sastavni deo MIJ-a, gde je priređena nova stalna postavka pod nazivom “Tito lično”.

Uvid u predmete koje je Josip Broz Tito najčešće i najradije koristio osmislili su muzejski savetnici MIJ-a Momo Cvijović i Veselinka Kastratović Ristić. U odabiru predmeta autore je vodila želja da saznaju kakav je Josip Broz Tito bio privatno i kako su državničke aktivnosti uticale na njegovo slobodno vreme i stvaranje kulta ličnosti.
Kako je lični i javni život uticajnih državnika nemoguće razgraničiti izložba je tematski podeljena na pet celina: Čovek sa stilom, Susreti, Putovanja, Hedonizam i Druže Tito mi ti se kunemo. Izložen je 61 predmet, kao i 128 štafeta koje su doživotnom predsedniku Jugoslavije poklanjane 25. maja.

Među eksponatima su cilindri koje je Broz nosio, odela, cipele, ali i detalji po kojima je bio specifičan, kao što su naočare za vid, zatim upaljači, pošto je bio pušač, igle za kravate i drugo. Cvijović je kao zanimljivost istakao Uputstvo o načinu rada predsednika republike o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, a koji su nedavno pronašli.

Tu je navedeno šta predsednik radi od ustajanja ujutru, pa do kasnih večernjih sati.
– Zanimljivo je da su spomenute samo tri situacije u kojima se predsednik uopšte nije smeo ometati, a to su dok gleda film, kada se nalazi u foto labaratoriji i dok se sunča, odnosno kada je na plaži – istakao je Cvijović.

On smatra da su to jedine situacije koje govore koliko je on uživao u privatnom životu, a i poznato je da je Tito obožavao film, pošto je dnevno gledao po dva, tri filma.
–U tom uputstvu se već na trećoj strani nalazi stavka da lični sekretar napušta radno mesto kad počinje filmska projekcija – rekao je kustos.On je objasnio da je najveći deo dana Broz obavljao svoje državničke obaveze, kao što je primanje pošte, odgovaranja na pisma, sastanci, a u trenucima odmora bavio se sportom.

– Tito je najviše voleo takozvane takmičarske igre, gde se u takmiči sa jednim protivnikom – rekao je on i podsetio da su to bili šah i tenis.

U arhivi MIJ-a se nalaze brojne fotografije i predmeti koji prikazuju Tita u slobodnim aktivnostima: u lovu, krstarenjima, sa poznatim glumcima… U današnje vreme novinska fotografija nije toliko “životna”, a Cvijović napominje da se novinari iznenade kada posete fototeku MIJ-a i kaže da su zbunjeni načinom na koji su događaji “uhvaćeni” fotoaparatom i načinom kako je sve beleženo iz dana u dan.”O Titovom životu je sačuvana fanstatična dokumentacija i arhivska i foto građa, a ne znam da li je to slučaj sa današnjim predsednicima”, kaže on.

– Problem je u načinu života, u brzini. Na izloženim fotografijama se pre svega vidi, da je Tito imao vremena, jer je po protokolu postojalo vreme, a između ostalog vreme je bilo odvojeno i za njegove susrete za fotoreporterima – zaključuje Cvijović i dodaje da mu se čini da danas to vreme ne postoji.