Umro poslednji Amerikanac koji je bombardovao Hirošimu

Poslednji član posade američkog bombardera B-29 sa koga je bačena prva atomsku bombu na Hirošimu u avgustu 1945. preminuo je u 94. godini, javili su američki mediji.

Tiodor Vankirk, poznat kao Holanđanin, umro je u ponedeljak u domu za stare u mestu Stoun Mauten, u južnoj američkoj državi Džordžiji, objavila je američka televizija En-Bi-Si.

Vankirk, koji je tada imao 24 godine, bio je navigator bombardera „Enola gej” i jedan od dvanaest članova posade u avionu sa koga je prvi put u istoriji bačena atomska bomba.

Bombarder je bacio bombu „Little Boy” na Hirošimu u 8.15 po lokalnom vremenu, 6. avgusta 1945. godine, kada je poginulo 145.000 Japanaca, polovina stanovništva tog grada. Druga atomska bomba bačena je tri dana kasnije, 9. avgusta, na Nagasaki, kada je stradalo
još 70.000 ljudi.

Vankirk je branio tu operaciju u intervjuu za agenciju AP ocenivši da je bila neophodna, pošto je skratila rat jer je njom izbegnuta saveznička invazija koja bi odnela mnoge živote s obe strane.

On je, međutim, rekao i da njegovo iskustvo iz Drugog svetskog rata ukazuje da ratovi i atomske bombe ništa ne rešavaju i da bi voleo da na svetu nema atomskih bombi i da sve budu uništene.