Verujete u sletanje čoveka na Mesec? Slavni astronaut ima molbu za vas (FOTO+VIDEO)

Oldrin i Nil Armstrong su 20. jula 1969. bili u misiji koja je zauvek promenila ljudsko viđenje svemira. Oni su se Apolom 11 uspešno spustili na mesečevu površinu. Sada, kada se bliži pola veka od toga događaja, jedan od njih ima molbu za sve nas.

Pet godina pre „zlatne godišnjice” čovekovog sletanja na Mesec, javne ličnosti, astronauti i naučnici, počinju da objavljuju svoje viđenje tog važnog dana u istoriji čovečanstva, piše AP.

Ukupno, u šest misija 12 ljudi je istraživalo Mesec do 1972. Ipak, Armstrongova i Oldrinova šetnja predstavlja ono što je SAD stavilo na vodeću poziciju u istraživanju svemira i zauvek promenilo ljudsko viđenje kosmosa.

S leva na desno: Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin Buz Oldrin, Foto: Wikipedia

Prvi čovek koji je nogom kročio na tlo Meseca, Nil Armstrong, umro je 2012. godine u 82. godini života.

Kao komandant misije Apollo 11, Armstrong je prvi izašao iz modula „Orao” na prašnjavu površinu. Oldrin ga je pratio.

Predsednik SAD Ričard Nikson pozdravlja astronaute misije Apollo 11 u karantinu pre njihovog odlaska u svemir, Foto: Beta

Treći član posade Apola, Majkl Kolins, koji sada ima 83 godine, imao je ulogu pilota modula i stajao je u orbiti Meseca kao čuvar. On danas živi povučenim životom i već decenijama izbegava medije.

Izuzetak će napraviti za 45. godišnjicu, kada planira da učestvuje u ceremoniji NASA u Kenedi svemirskom centru.

Otisak stopala koji je na Mesecu napravio Nil Armstrong, Foto: Beta

Ipak, glavna „zvezda” programa biće Baz Oldrin, drugi čovek koji je hodao po Mesecu, ali prvi koji je urinirao tokom svog boravka na njegovoj površini.

– Smatram sebe svetskim predstavnikom za odnose sa svemirom. Proveo sam najveći deo vremena putujući zemljom i svetom i podsećajući ljude šta je NASA postigla i šta je naša budućnost na Marsu. Osećam da treba da podsećam ljude na misije Apollo i na to da i dalje možemo da izvodimo nemoguće stvari – kaže Oldrin u YouTube videu u kome poziva sve ljude da sa svemon podele svoja sećanja na prvo sletanje na Mesec.

Nil Armstrong na Mesecu, Foto: Beta

– Ceo svet slavio je naše sletanje na mesec, ali smo mi sve to propustili, jer smo bili ‘van grada’. Sad vas pozivam da podelite sa mnom i svetom vašu priču ili priču nekog iz vaše porodice o tome gde ste bili 20. jula 1969. Možete i da kažete kako vas je misija Apollo inspirisala – dodaje Oldin.

Ako želite da se pridružite globalnoj proslavi „malog koraka za čoveka, ali velikog za čovečanstvo” to možete učiniti objavljujući video snimke sa odgovorima na Jutjub koristeći hašteg #Apollo45.