Najpoznatiji grčki ples koji je za mnoge postao sinonim za ovu mediteransku državu uopšte nije narodna igra već veštačka tvorevina stvorena mnogo skorije!

Verovali, ili ne, reč je i sirtakiju, planetarno poznatoj igri i jednom od najpopularnijih plesova svih vremena!

Sirtaki ima grčke korene ali ga je zapravo stvorio Giorgos Provias, na muziku Mikis Teodorakisa 1964. godine za potrebe filma „Grk Zorba”!

Navodno je stvoren kako bi se Entoni Kvinu, glavnom glumcu u ovom ostvarenju koji nije bio nadaren za izvođenje grčkih plesova, olakšalo snimanje. Naime, originalno je bilo planirano da se u završnoj sceni izvede peto-taktni Pentosalis, mnogo komplikovanija narodna igra iz ove zemlje.

 

I tako je nastala danas kultna scena iz ovog filma, a svet je dobio sirtaki koji je za ne-grke pojam narodnog plesa iz ove zemlje.

Sirtaki je dobio ime kao deminutiv od naziva narodnog plesa Sirtos, naime „sirtos horos”, što znači „vučeni ples”, što je u suprotnosti sa skokovitim plesom – pidiktos horos. Sirtos se pleše u otvorenom krugu i sa neograničenim brojem učesnika, dok se sirtaki – mali sirtos, zbog mogućnosti za slobodne kombinacije figura obično izvodi od strane dva ili tri uigrana plesača koji se drže za ramena.loading...