Dragan Maksimović je ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Debitovao je u Narodnom pozorištu u Beogradu ulogom Vojnika u predstavi “Majka Hrabrost i njena deca”, 1971. godine.

Za tri decenije na scenama ovog teatra ostvario je zapažene uloge u mnogim legendarnim predstavama – “Sarajevski atentat” (Nedeljko Čabrinović), “Lenjin, Staljin, Trocki” (Genrih Grigorijevič Jagoda), “Kosovska hronika” (Avdula), “Ribarske svađe” (Bepo), “Poslednja potera za zlatom” (Cager), “Maksim Crnojević” (Dužde od Mletaka)…

Igrao je i u televizijskim serijama – “Otpisani”, “Duvanski put”, “Priče iz majstorske radionice”, “Četrdeset osma – Zavera i izdaja”, “Otvorena vrata”, “Gore dole”…

NAJVEĆI ŽENSKAROŠ MEĐU SRPSKIM GLUMCIMA: Ženio se SEDAM puta, dame su ga obožavale, čak i JEDNA BRAZILKA

Printscreen

Ni posle 18 godina od smrtonosnog prebijanja Dragana Maksimovića policija nije uspela da identifikuje čopor napadača koji su te kobne večeri, 17. novembra 2000. godine, u centru Beograda nasrnuli na glumca. Po rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom zbog tamnije puti.

Pretukla ga je grupa skinheda, povezanih sa grupama Krv i čast i navijačkom United force. Nezvanično, bila je to skupina mladića ljuta zbog izgubljene utakmice. Koji god da je bio razlog jedno je neopozivo – bili su samo željni krvi!

NESREĆNI BURDUŠ: Trebalo je da bude Don Vito u “KUMU”, a onda je UMESTO U HOLIVUDU ZAVRŠIO U SRPSKOM ZATVORU

Sve se desilo naočigled mnogobrojnih prolaznika i gostiju restorana koji su, baš tada, rešili da okrenu glavu i ne pomognu.

Tri meseca kasnije, 4. februara 2001. Dragan Maksimović je umro od posledica prebijanja, tri dana pred svoj 52 rođendan. Krivci za njegovu preranu smrt do danas nisu uhapšeni.

Iako je slučaj zvanično i dalje otvoren, Maksini prijatelji i poštovaoci odavno sumnjaju da će ikada dobiti epilog ove tužne priče.

Sve što danas podseća na glumčev tragični kraj je spomen-ploča na Zelenom vencu postavljen na mestu gde je Maksimović brutalno na smrt pretučen, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, 18. novembra 2006. godine.