ZAŠTO BAŠ BELI KARANFIL? Danas je DAN MAJKI i bilo bi lepo da ih obradujete baš OVIM CVETOM

Druge nedelje maja u Americi, a sve češće i na našim prostorima, obeležava se Dan majki ili Majčin dan.

pixbay.com

Proslava Dana majki obično se veže za poklanjanje nekih sitnica i najčešće – cveća. Dok danas ne postoje pravila o tome koje cveće pokloniti najvažnijoj osobi u našim životima, u prošlosti je važilo nepisano pravilo da se na taj dan majci poklanja isključivo jedan cvet – beli karanfil.

Tradicija poklanjanja belih karanfila, kako prenosi zadovoljna.hr, seže duboko u američku istoriju i vezuje se za ime Anne Marie Jervis. Naime, kao velika podrška svojoj majci, aktivistkinji koja je osnovala “Radnički klub majki” i činila sve kako bi se što više žena obrazovalo ne samo o majčinstvu, nego i o zdravstvenim temama, odlučila je da nastavi njen rad i nakon njene smrti.

Nakon mise koja je bila upriličena nekoliko godina kasnije u znak sećanja na nju, svim drugim majkama je u crkvi delila bele karanfile, omiljeni cvet svoje majke.

Pokrenula je i proces odavanja počasti svim majkama u želji za osnivanjem Dana majki, a od 1914. taj dan je počeo da se slavi širom zemlje, uz odobrenje tadašnjeg američkog predsednika i kao zvaničan praznik. Nedugo potom, proširio se i gotovo čitavim ostatkom sveta, pa ga danas obeležavaju i u našim krajevima. Ipak, kod nas je neko vreme bio zaboravljen, pa i zabranjen, da bi od devedesetih godina ponovo postao popularan.

Ono što je tokom više od veka ostalo isto, svakako je čin poklanja cveća majkama. Beli karanfil ostao je deo tradicije u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, pa i ponegde u Evropi.

Osim što je to bio omiljeni cvet majke Anne Jervis, bela boja takođe asocira na čistoću, mir, nežnost, dobrotu. Smatra se da bela boja u brojnim kulturama simbolizuje savršenstvo, a upravo je majčina ljubav najbliža tome.