Centar Beograda “krstila” je JEDNA NEMICA! Da li znate PO ČEMU je ZELENI VENAC zapravo DOBIO IME?!

Zeleni venac
Arhiva

Urbano naselje Zeleni venac, žargonski "Zelenjak" nalazi se na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad u samom centru glavnog grada. Povezuje ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom.

 

Na mestu gde se danas nalazi popularna gradska pijaca, najpre je bila bara po kojoj su plivale patke. Kada je ona isušena trebalo je da bude sagrađeno pozorište. Naime, Aleksandar Karađorđević i Miša Anastasijević doveli su italijanskog arhitektu koji je imao zadatak da podigne zgradu pozorišta. Posle godinu dana, arhitekta je pobegao, a temelji su “potonuli”.

Poznato je da je na značajnom području Beograda procenjeno da teče najmanje devet reka, potoka, a ima i nekoliko “živih” izvora. Jake struje podzemnih voda u prošlosti predstavljale su poseban izazov graditeljima mnogih zgrada u srcu naše prestonice. Upravo su podzemne vode pravile veliki problem prilikom izgradnje pomenutog pozorišta. Tako se na mestu planiranog pozorišta danas nalazi pijaca, koja “stoji” na potonulim temeljima i konstrukciji nacionalnog teatra.

MRAČNA ISTORIJA BEOGRADA: Ovim delom srpske prestonice tekle su reke krvi!

Urbano naselje Zeleni venac, žargonski “Zelenjak”, nalazi se na teritoriji opštine Savski venac i manjim delom Stari grad, u samom centru glavnog grada. Povezuje ga Prizrenska ulica sa Terazijama i Brankov most sa Novim Beogradom.

Zeleni venac je dobio po kafani koja se nalazila na mestu današnjeg restorana Mekdonalds. 

Prvi zakupac objekta bila je jedna Nemica, gospođa Herman. Ona je sa mužem šeširdžijom i troje dece došla u Srbiju u potrazi za boljim životom. Nažalost, njen muž se usput razboleo i umro. Hrabra i jaka, Herman ga je sahranila i nastavila dalje.

Kako je od muža naučila šeširdžijski zanat, pokušala je da se od toga izdržava u Beogradu. Nije joj išlo, pa je zakupila kafanu od poznatog političara i značajnog ustavobranitelja – Alekse Simića.

SVE JE DALA BEOGRADU, A NIKO JOJ SE NI IMENA NE SEĆA: Šapčanka Persa bila je najveći prestonički zadužbinar

Ova Nemica bila je veoma vredna i uredna, i njena kafana je brzo došla na dobar glas. Na spratu je držala sobe za noćenje.

Umesto naziva, ona je istakla limenu tablu sa vencem od zeleno obojenog lišća. Upravo tako je kafana dobila ime “Zeleni venac”, a prema njoj i okolina.

Kafana je preživela oba svetska rata, a srušena je šezdesetih godina prošlog veka da bi se na njenom mestu podigla autobuska okretnica.