ŽENA MILOVANA ĐILASA SPASILA JE ŽIVOT JEDNOJ BEOGRAĐANKI! Razlog za to je i više nego dirljiv!

Anastasija Naka Spasić i Mitra Mitrović Đilas
Dnevno.rs/Kolaž

Anastasija Naka Spasić za života je uradila mnogo toga za Srbiju i srpski narod. Njena dela i njeno ophođenje prema ljudima u najgorim trenucima spasili su joj život i dali krov nad glavom.

Anastasija Naka Spasić rođena je i odrasla u Oršavi, u Rumuniji. Obrazovanje je stekla u roditeljskom domu, pošto je odbila da pohađa mađarsku osnovnu školu. Roditelji, Stevan i Jelisaveta Lujanović (rođena Lazarević), obezbedili su joj sve potrebne učitelje poštujući njenu želju da prva slova uči na maternjem jeziku.

Udovica velikog zadužbinara Nikole Spasića mnogo toga je uradila za srpski narod. Više o njoj i njenim humanim delima pročitajte OVDE.

Posle Drugog svetskog rata, Naka Spasić živela je u delu stana u Knez Mihailovoj – onom delu koji čine pomoćne prostorije. Nova komunistička vlast njoj i njenoj porodici oduzeli su sve osim tog dela stana.

Na vratima je stajala tabla sa pregršt pečata na kojoj je pisalo da je stan pod zaštitom Prezidijuma DFJ, da niko nema pravo da pretresa i da vrši rekviriranje stambenog prostora. U potpisu te objave bila su imena Mitre Mitrović Đilas i Milovana Đilasa.

Kasnije se saznalo da je Mitra Mitrović, prva supruga čuvenog jugoslovenskog političara, iako veliki protivnik građanske klase i svega što je tada bilo građansko, ubrzo po oslobođenju posetila Naku Spasić i izdala nalog za postavljanje te spasonosne table.

Zapanjenoj i svakako preplašenoj rodbini Spasićeve udovice objasnila je ovaj postupak.

Gospođa Naka Spasić bila je jedina članica Uprave Doma učenica srednjih škola, čija sam bila pitomica, koja nam je upućivala pozdrav i po koju ljubaznu reč dolazeći u Dom i tako rešavala i po neki manji problem bez velikih formalnosti. Međutim, druge članice Uprave prolazile su pored nas kao da ne postojimo i opštile su samo sa vaspitačicama – istakla je Mitra.

Anastasija Naka Spasić umrla je u Beogradu 13. oktobra 1953. godine, sahranjena je na Topčiderskom groblju u crkvi čiji je ktitor bio njen suprug Nikola Spasić.