BETI BEZ BUP: Bila je inspiracija za prvu CRTANU SEKS BOMBU, ali se onda GORKO POKAJALA

Beti Bup je jedna od najprepoznatljivijih crtanih likova na svetu. Ipak, priča o njenom poreklu i ženi (ili ženama) koje su poslužile kao inspiracija za nju uglavnom je nepoznata.

beti i helen
vikipedija

Beti Bup je jedan od najprepoznatljivijih crtaća na svetu. Nastala je u Flajšer studiju odakle je debitovala 9. avgusta 1930. godine, i od tada je popularna.

Suđenje Beti Bup

Wikipedia

Kao inspiracija za izgled Beti Bup, poslužili su imidži više tadašnjih poznatih američkih zabavljačica od kojih je najupečatljiviji imidž pevačice Helen Kejn. Animator i tvorac lika Beti Bup, Grim Nejtvik je na osnovu pesme -“Bup-Bup-A-Dup” koju je izvodila Helen Kejn stvori crtanog lika kome će ona da pristaje.

Helen Kejn je 1932. godine podigla tužbu protiv Maksa Flajšera i Paramaut studija  u kojoj je tražila odštetu od 250 000 dolara. Ta suma je tražena na ime odštete zbog toga što je iskorišćena čuvena fraza “bup-up-a-dup” iz njene pesme “I wanna be loved by you”.

Suđenje je trajalo dve godine. Helen je tražila odštetu jer su prenošenjem njenog izgleda na Beti prekršili zakone o ljudskim pravima, zbog čega joj je junakinja iz crtanog filma predstavljala “nelojalnu konkurenciju”.

Boni Po i Mardži Hajns svedočile su u korist odbrane jer su one bile te koje su pozajmljivale glas ovoj nacrtanoj lepotici, piše portal Allday.com.

Suviše sličnosti i poneka razlika

Wikipedia

Problem u dokazivanju navoda Helen Kejn bio je taj što je Beti po oblačenju, šminkanju i “bob” frizuri podsećala na mnoge pevačice i glumice tog vremena. Na primer, na Klaru Bov poznatu glumicu iz ere nemih filmova.

Međutim, Helen nije odustajala, a tvrdila je da nije toliko stvar u nepristojnom izgledu koliko o prepoznatljivom glasu i “bup-up-a-dup” zvuku koji je Beti pravila.

Suđenje se uskoro pretvorilo u nadmetanje u tome čiji “bup-a-dup” više liči na onaj koji izgovara provokativna crtana junakinja, a najveći problem su imali stenografi koji su pokušavali da to sve propisno zabeleže.

Menadžer Lui Bolton je svedočio da je Ester Džouns, afroamerička pevačica iz “Cotton Club-a” u Harlemu bila ta koja je “bup-ove” ubacila u svoje nastupe mnogo pre Kejn. 

Zahvaljujući snimku iz ovog kluba dokazano je da je način pevanja sa istom “bup-dup” frazom ova tamnoputa lepotica koristila bar nekoliko godina pre i da ih je Kejn verovatno “pokupila” od nje jer je i sama često posećivala ovo mesto. Nažalost, snimci glasa Ester Džons, koji su puštani na suđenju su izgubljeni, a i o samoj pevačici se malo šta zna. Danas se smatra da je bila pokojna još i pre početka suđenja.

Suđenje je na kraju završeno bez pravog pobednika – Kejn je nastavila da tvrdi da je upravo ona bila ta koja je poslužila kao inspiracija za Beti, a provokativna crtana junakinja je nastavila da izvodi svoje, sve više legendarno “”bup-a-dup” u svakom crtaću u kome se pojavila.

U decenijama koje su usledile slava Helen Kejn je izbledela i ona je zaboravljena, slično kao i Ester Džons. A Beti Bup živi i danas…