NAJBUNTOVNIJA PRINCEZA SVIH VREMENA: Udavala se četiri puta, decu ostavljala zbog ljubavnika i OBOŽAVALA SKANDALE

Klara Vard
wikipedia.org

Iz hira je navodno kroz prozor bacala zlatnike i uživala gledajući kako se seljani otimaju za njih. Imala je još jednu zabavu - muškarce!

 

Klara Vard je živela ispred svog vremena i po svojim pravilima, što krajem 19. veka baš i nije bilo popularno! Rođena je 1873. godine. Bila je ćerka bogatog industrijalca iz Mičigena koji je umro kada je Klara imala samo dve godine. 

Već u ranoj mladosti je bila buntovna, što ju je koštalo izbacivanja iz nekoliko škola, kao i samostana. Sa 17 godina upoznala je svog budućeg supruga, Jozefa de Riketa, 19. princa od Šimeja.

Život u dvorcu joj je bio dosadan i ubrzo je pronašla sebi zabavu…

Jozef je bio stariji 15 godina od Klare, relativno siromašan i ne posebno zgodan. Ali, njoj to očigledno nije smetalo…

Venčali su se u Parizu 1890. godine i smestili u dvorcu Šimej na granici Belgije i Francuske. Klara je dobila titulu princeze od Šimeja.

 

Klara Vard i njen drugi muž – Rigo Janči, Foto: Wikipedia

Imala je brojne afere

Život na selu bio joj je dosadan. Za zabavu je navodno kroz prozor bacala zlatnike i uživala gledajući kako se seljani otimaju za njih.

Imala je još jednu zabavu – muškarce. Zapela je za oko muževljevom bratancu, kralju Leopoldu II te su se pojavili tračevi kako njih dvoje imaju aferu. O svemu su se naravno raspisale i novine.  A ako njenom suprugu to nije bio dovoljan razlog za razvod, Klara se potrudila da mu ih da još.

Na večeri u pariskom restoranu, 1896. svirao je mađarski violinista, šarmantni Rom Rigo Janči. Očarao je Klaru i samo nekoliko nedelja kasnije, princeza od Šimeja je pobegla s njim, ostavivši supruga i njihovo dvoje dece. U brakorazvodnoj parnici sud je naredio da mora suprugu da plaća alimentaciju za izdržavanje dece, a smela je da ih vidi samo jednom mesečno.

Golišave fotografije menjala za novac 

 

Klara dok pozira na jednoj od svojih brojnih fotografija, u ruci drži ogledalo, Foto: Wikipedia

Udala se za Jančija 1898. i njih dvoje uskoro su postali poznati par. Gde god su došli, izazvali bi gužvu, a Klara je prigrlila boemski stil života. Rigu je kupila 5.000 dolara vrednu violinu, davala mu je džeparac i uživala u nastupima s njim na pozornici.

Slikala se u izazovnim pozama i sama prodavala svoje golišave fotografije. Njena porodica joj je nakon toga ukinula pristup nasledstvu, a ekstravagantan način života okončao je i njen brak s Rigom.

Nakon razvoda 1911. udala se za Pepina Ričijardija – konobara kojeg je upoznala u vozu.  To je potrajalo kratko. Navodno je nakon razvoda rekla: “Ne mogu da budem sama. Udaću se opet”.

Tako je i bilo. Ovog puta udala se za mašinovođu Abana Kasalota. O tom braku, kao i o suprugu, njena porodica nije znala ništa. Klara se odavno nije čula s majkom, niti svojom decom.

Pet godina kasnije stigao im je telegram. Suprug Abano obavestio ih je da je Klara umrla od upale pluća sa 43 godine. Njeno bogatstvo od 1,2 miliona dolara nasledila su njena deca i poslednji suprug.