ŽIVOT KONTROVERZNE INDIRE GANDI: Da li je prva premijerka na svetu bila ČUDOVIŠTE ili MESIJA?

Indira Gandi
Wikipedia/Stevan Kragujević

Ko je bila Indira Gandi? Kontroverzna, misteriozna i jaka žena, prva žena premijer u istoriji Indije, osoba koju su istovremeno voleli i mrzeli.

 

Možda se mnogi ne sećaju vremena u kojem je ona živela, ali je svakako svima poznata figura oniže žene prepoznatljive sedog pramena navrh crne kose i dubokog, večito zamišljenog pogleda.

 

Džavaharlal Nehru, foto: Wikipedia

Rođena je 19. novembra problematične 1917. godine, nedugo nakon Oktobarske revolucije, u Alhabadu u Indiji – u čuvenoj porodici političkih aktivista Nehru. Njen otac, Džavaharlal Nehru ostaje u istoriji upamćen kao jedan od najvažnijih predstavnika pokreta protiv britanske kolonijalne vladavine i lider Socijalističkog indijskog kongresa. Baš ta titula koštala ga je 10 godina provedenih u zatvoru, ali ga je ovenčala i kao herojskog borca za nacionalnu nezavisnost.

Indira je odrastala usred borbe za nezavisnost, u visoko politizovanoj porodici. Školovala se u privatnoj školi u Švajcarskoj i za to je platila previsoku cenu jer je istovremeno pratila i majčino zdravstveno stanje tokom neuspešnog lečenja od tuberkuloze. Posle njene smrti prebacila se na koledž Samersvil (Oksford) ali nije ga završila.

Izabrana je za predsednika omladinske organizacije pri Indijskom nacionalnom kongresu 1956. godine, a osam godina kasnije, nakon očeve smrti, dobija njegovo mesto u parlamentu.

U to doba gotovo niko nije verovao u Indiru – čak ni ljudi koji su je izabrali i postavili na to mesto. Suprug Feroz Gandi, od kojeg se razvela, preminuo je već 1960. godine. Da na početku nije bila dovoljno ozbiljno shvatana ni politički ni intelektualno govori i nadimak koji je dobila – “gungi gudija” – praznoglava lutka.

Međutim, za samo pet godina, Indira Gandi postaje jedan od najuticajnijih premijera koji su vladali ovom zemljom.

Nacionalizovala je banke, a industrija se razvijala velikom brzinom – do te mere da je u saveznoj državi Maharaštri otvorena prva nuklearna elektrana. Istovremeno Indija prvi put posle mnogo godina ulazi u period takozvane “Zelene revolucije” i postaje nezavisna od uvoza stranih prehrambenih produkata.

A onda dolazimo do toga zašto su je istovremeno voleli i mrzeli…

 

Godine 1975. Vrhovni sud u Alhabadu proglasio je Indiru krivom za navodne izborne prekršaje na izborima 1971. godine, naredivši joj da podnese ostavku i zavevši joj zabranu političkih aktivnosti na šest godina.

Kao odgovor na to, premijerka Gandi je, pozivajući se na član 352 Ustava, proglasila vanredno stanje. Za to vreme, Indira je postigla brojne uspehe poput obustavljanja teških verskih konflikata. Međutim, druge mere koje je preduzela nisu bile nimalo popularne. Njena vlast je regulisala sterilizaciju kako bi se sprečio stabilan porast broja stanovnika, zatvorila je nekoliko novinskih kuća, a političke slobode bile su ograničene.

Precenila je svoju popularnost i raspisala vanredne izbore 1977. godine – i izgubila ih… Međutim, vraća se na vlast 1980. godine. Njen drugi premijerski mandat ispunjen je konfliktima sa Sikima u Pendžabu. Lider Sika Džarnail Sing Bidranval proglasio je Nezavisnu samoupravnu zajednicu Sika. Separatisti su podržali Pakistan u teškom konfliktu dvaju zemalja.

Juna 1984. godine teroristi su upali u hram Sika – Zlatni hram u Amricaru. Kao odgovor na to, Indija je sprovela vojnu operaciju “Plava zvezda” u kojoj je hram oslobođen a ubijeno je oko pet stotina njegovih zaštitnika.

Sikima nije dugo trebalo da se osvete. Indiru Gandi je 31. oktobra 1984. godine smrtno ranio Sik koji je bio njen telohranitelj.

 

Piter Justinov, Foto: Wikipedia/Allan Warren

Tog jutra radovala se zakazanom TV intervjuu sa poznatim engleskim piscem, dramaturgom i glumcem Piterom Justinovim. Dugo se pripremala… U poslednjem trenutku rešila je da skine pancir verujući da izgleda debelo – kasnije se pokazalo da je to bila fatalna odluka.

Za neke je Indira Gandi i danas mesija, žena koja je osvojila srca siromašnih i neprivilegovanih pokrenuvši programe za socijalnu pomoć pod sloganom “Dole siromaštvo”.

Za druge je čudovište – osoba tokom koje je Indija prošla kroz najmračniji period kada je opozicija nemilosrdno potiskivana, protivnici hapšeni a slobodni mediji kojima se ova zemlja ponosi – ugušeni na 19 meseci.

Ipak, u istoriji svoje zemlje, Indira Gandi ostaje upamćena ne samo kao prva žena na mestu predsednika vlade, već i kao pametan i energetičan političar koji je učinio mnogo toga kako bi ojačao svoju zemlju i međunarodni autoritet.