ŽIVOT POSVETIO ODBRANI DOMOVINE: Podjednako ga slave Srbi i Mađari, a danas je u Beogradu dobio spomenik

Predsednik Mađarske Janoš Ader rekao je danas u Beogradu da je Janoš Hunjadi, ili Sibinjanin Janko, bio čovek koji je život "podredio odbrani domovine i proterivanju osmanskih armija", 1456. godine.

wikipedia/Bogdan

Na otvaranju spomenika Hunjadiju na Zemunskom keju, Ader je rekao da nije slučajno što se na spomeniku nalaze krst i zvono.

– Krst i zvono, požrtvovanost i poštovanje. Nad statuom vidimo dva simbola. Krst je simbol žrtve Janoša Hunjadija za odbranu Evrope, a zvono za pobedu izvojevanu pod njegovim vođstvom – rekao je Ader pošto je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otkrio spomenik.

Mađarski predsednik je rekao da se Hunjadi, nakon što je u mladosti bio paž na dvoru srpskog despota Stefana Lazarevića, vodio mnogo pohoda protiv Turaka na teritoriji Srbije i da je svuda video “pustošenje, plač i patnju”.

– Zato mu najveća želja nije mogla biti ništa drugo do proterivanje Turaka iz Evrope i oslobađanje Srbije i balkanskog prostora – naveo je Ader.

Ader je govorio o pobedi snaga Janoša Hunjadija nad vojskom sultana Mehmeda Drugog Osvajača pod Beogradom 1456. godine.

– Turci su od Beograda bežali do Sofije. Crkvena zvona su zvonila širom Evrope, bilo je višednevno slavlje. A Turci narednih 65 godina nisu opsedali Beograd – naveo je mađarski predsednik.

Kako je rekao, “ime i slava Janoša Hunjadija se svuda čuje, jer je večno živ i slavljen Janoš”.