Život vam je pun patnje i nepravednog stradanja? PROČITAJTE REČI OVOG SVECA i verujte – SVE ĆE BITI DOBRO

Sveti platon
pravoslavnacrkva.ch

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog mučenika Platona. Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju veru u Hrista, nego je javno propovedao, zbog čega je bio izložen strašnim mukama.

 

Rođen je u Ankiri Galatijskoj i bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Platon nije skrivao svoju veru u Hrista, nego je javno propovedao.

Zbog toga je bio izveden na sud pred načelnika Agripina, gde je izložen mučenju. Kada ga je načelnik počeo savetovati, da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, Platon je izrekao mudrost zbog koje je ostao i do danas poznat: “Dve su smrti – jedna vremena, a druga večna. Tako dva su i života, jedan malovremeni, a drugi beskonačni”.

Tada ga je Agripin izložio najstrašnijim mukama. Stavljao mu je vrelu gvozdenu đulad na obnaženo telo, potom mu je od kože pravio kaiše. Na sve te muke, Platon je odgovarao: “Muči me još ljuće, da se vidi jasno tvoja beščovečnost i moje trpljenje”.

Kada je mučitelj Platonu spomenuo neznabožačkog filozofa Platona, on je odgovorio: “Niti sam ja sličan Platonu, ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja se učim mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom”.

Potom su ga bacili u tamnicu, gde je proveo osamnaest dana bez hrane i vode. Kada su se uverili da Platon može da živi gladujući tako dugo, on im reče: “Vi se hranite mesom, a ja ću svetim molitvama, vas veseli vino, a mene Hristos, loza istinita”.

Posle toga Agripin, videvši da Platona ne može odvratiti od Hrista, naredio je da ga poseku mačem. Postradao je oko 266. godine i primio je venac večne slave.