ŽIVOTNE NAVIKE VELIKOG GENIJA: Ovako je Nikola TESLA trenirao mozak

Nikola Tesla bio je jedan od najvećih genijalaca, međutim mnogi se i danas pitaju šta je doprinelo tome?

Nikola Tesla
Wikipedia

Nikola Tesla bio je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je osim toga, za njegovo ime se vezuje još oko 300 najraznovrsnijih izuma.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genije je postao jedan od miljenika interneta. Tesla je imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata.

Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez zanimljivih stvari koje je primenjivao, kako bi njegov mozak što bolje funkcionisao.

Dobro razmislite pre nego što nešto učinite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba skoncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla je opisao proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim na popravkama i upravljam strojem u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici – rekao je.

Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko svojih izuma imao tokom šetnje. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji.

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

Svoje probleme rešavajte sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja. Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata: “Um je oštriji i koncentrisaniji u neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakava velika laboratorija. Originalnost pristiže iz samoće koja oslobađa od uticaja koji nam štete kreativnom umu”.

– Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – govorio je ovaj genije.