ZLOČIN BOLIVIJSKE VOJSKE I CIA-e: Evo kako je ubijen slavni ČE GEVARA

Če Gevara
Wikipedia

Devetog oktobra 1967. godine američka CIA pogubila je argentinsko-kubanskog revolucionara Ernesta Če Gevaru.

 

Prema Miču Vajsu, autoru knjige “Hunting Ch”‘, poznati argentinski revolucionar bio je veliki trn u oku Amerikanaca dok je pokušavao da stvori nekoliko sledećih Vijetnama u Latinskoj Americi.

Američki specijalci trenirali su bolivijske vojnike sa ciljem da zarobe Gevaru, a konačno su ga ubili 9. oktobra 1967. godine.

Gevara je rođen u argentinskoj građanskoj porodici španskih, baskijskih i irskih predaka.

Završivši studije medicine, putovao je Južnom Amerikom, prilikom čega je spoznao bedu radnika i Indijanaca, okrivljujući za to severnoameričke kapitaliste i autoritarne režime koje su podupirali.

Okrenuvši se žestokom antiimperijalizmu i marksizmu, pridružio se Pokretu 26. jula, koji je pod vođstvom Fidela Kastra nameravao da sprovede revoluciju na Kubi.

Godine 1956. se s ostalima iskrcao na ostrvo i sledeće dve godine – s najvišim činom, komandante – proveo u gerilskom ratovanju.

Nakon pobede revolucionara 1959, obavljao je državne funkcije vezane za privredu i bio jedan od najuticajnijih i najpoznatijih ljudi na Kubi.

Istovremeno se bavio teorijom gerilskog ratovanja i planirao širenje komunističke revolucije na ostatak Južne Amerike i zemalja trećeg sveta.

Napustio je Kubu 1965. i pošao u DR Kongo, odakle je planirao da pokrene afričku revoluciju. Nakon potpunog neuspeha operacije, isto je pokušao i u Boliviji, ali takođe neuspešno – uhvaćen je i odmah pogubljen.

Njegova smrt izazvala je burne reakcije u svetu – za vreme studentskih pokreta šezdesetih smatran je uzornim revolucionarom, a na Kubi i danas ima status nacionalnog junaka, kao i među raznim drugim latinoameričkim levičarskim pokretima.