Zločin koje je misterija već 38 godina: Ko je ubio malog dostavljača novina?

Karl Bridžvoter
Prinscreen

Malog Karla je 19. septembra 1978. od 14. rođendana delilo tek nekoliko meseci. Želeo je samo da zaradi koju funtu za porodicu, a na kraju je postao žrtva u slučaju koji je i dalje misterija...

 

Karl Bridžvoter je od malih nogu radio kao dostavljač novina u Stafordšira, u Engleskoj. Marljivi 13-godišnjak bio je omiljen u celom kraju, posebno među starijim ljudima koji bi s njim svako jutro progovorili rečenicu ili dve. Često bi mu nudili čaj i keks, ali on je retko pristajao. Rokovi su ipak – rokovi.

I tog kobnog 19. septembra 1978. Karl se probudio ranije od svih vršnjaka kako bi svim pretplatnicima dostavio novine. Kada je došao do „Yew Tree“ farme, naišao je na širom otvorena vrata. S obzirom da je poznavao vlasnike, znatiželjno je ušao u kuću. Tamo je, nažalost, dočekao svoju mračnu sudbinu.

Dečak je naime u kuću ušao u trenutku kada ju je pljačkalo nekoliko muškarca. Uhvatili su ga, odveli u dnevnu sobu, a jedan od njih mu je na čelo prislonio sačmaricu i okinuo.

Danas, gotovo 40 godina kasnije ceo slučaj je i dalje misterija, uprkos čak četiri osuđena krivca.

Osumnjičena četvorka

Nešto kasnije, krajem novembra 1978. godine Džejms Robinson, Majkl Hiki i neidentifikovani treći čovek opljačkali su supermarket u Birmingemu. Šest dana kasnije, Robinson i braća Majkl i Vinsent Hiki opljačkali su stariji bračni par u mestu Romzli.

Nakon što je uhapšen za nekoliko sličnih pljački, Patrik Moloj je policiji priznao da je učestvovao u pljački koju je prekinuo mali dostavljač novina. Rekao im je kako je bio na spratu kuće kad je začuo pucanj. Nekoliko dana kasnije policija je uhapsila i Džejmsa Robinsona i braću Hiki.

Sva trojica negirali su da su ubili Karla Bridžvotera, ali ih je sud ipak osudio početkom decembra 1979. godine. Džejms Robinson (45) i Vinsent Hiki (25) osuđeni su na doživotne zatvorske kazne, a Majkl Hiki (18) zatvoren je „na neodređeni rok“. Patrik Moloj je osuđen na 12 godina, a umro je u zatvoru dve godine kasnije.

(Ne)uspela žalba

Četvorka se s presudama, naravno, nije mogla pomiriti. Žalili su se iz godine u godinu i napokon uspeli 1997. godine. Sud je tada utvrdio da prvo suđenje nije bilo pošteno i da je policija lažirala deo dokaza s namerom da Maloja smeste iza rešetaka. Zbog priznanja koja je u međuvremenu dao Vinsent Hiki još uvek živi trio tada ipak nije oslobođen, a Džejms Robinson umro je u zatvoru 2007. godine.

Novi osumnjičeni

I dok je osuđena četvorka koja je u međuvremnu nazvana „Bridžvoter četvorka“ ležala u zatvoru, mediji su spekulisali da bi pravi ubica zapravo mogao biti Hubert Spenser. Tada 38-godišnjeg vozača hitne pomoći policija jeste istraživala nakon samog ubistva i to zbog činjenice da je živeo samo pet kuća dalje od one u kojoj je odrastao ubijeni dečak i da je posedovao sačmaricu kakvom je ubijen Karl. Povrh svega toga, on je vozio plavi auto Vauxhall Viva, isti kakav je viđen blizu farme za vreme ubistva.

Nakon što je sud osudio „Bridžvoter četvorku“, Spenser više nije bio zanimljiv policiji. No, samo nekoliko meseci kasnije, on je na obližnjoj farmi sačmaricom ubio 70-godišnjeg Huberta Vilksa koji je pronađen u fotelji, baš kao i mali Karl. Osuđen je na doživotnu kaznu, a pomilovan je 1995. godine nakon 15 godina u zatvoru.

Novi dokazi i dokumentarac

Ceo slučaj je nedavno opet aktualizovan, nakon što je Channel 4 prošloga meseca objavio dokumentarac „Intervju s ubicom“. U njemu je za potrebe knjige Simona V. Goldinga, kriminolog Dejvid Vilson punih 20 sati intervjuisao Spensera.

Dokumentarac je podigao dosta prašine jer je doneo neka, pre neizrečena i nova, svedočanstva. Tako je Spenserova kći priznala da je moguće da je njen otac kobnog dana bio na „Yew Tree“ farmi, a advokatica (i lična prijateljica) koja je pre branila Spensera sada je priznala da je moguće da je Spenser na određeno vreme toga dana napustio radno mesto.

Na samom kraju dokumentarca prikazan je i razgovor s tadašnjom Spenserovom suprugom koja pre nije istupala u javnosti i koja je uverena da je Spenser ubio malog dostavljača novina. Ona se naime prisetila da se Spenser dan nakon ubistva ‘rešio’ sačmarice, kao i da je na dan ubistva panično i sam prao odelo što se inače nije događalo.

Prije nego što se dokumentarac završio Spenserovom tvrdnjom da je nevin, kriminolog Vilson pokazao mu je rezultate ‘P-scan’ testiranja koje ga je okvalifikovalo kao psihopatu i manipulativnu osobu.

Uprkos svim sumnjama i teorijama, odgovor na pitanje ko je kriv za ubistvo malog dečaka još uvek će ostati nepoznat.loading...