Nekada je kod Narodnog pozorišta bio KRAJ BEOGRADA (FOTO)

narodno pozoriste
Petar Marković

Srpska prestonica nekada je izgledala potpuno drugačije. Delovi onoga što danas smatramo "krugom dvojke" i najužim centrom grada nekada su bili krajnja periferija i sam izlaz iz varoši. To je bio slučaj i sa današnjim Trgom republike.

 

Svima onima koji svakodnevno prelaze pored Narodnog pozorišta, sastaju se “kod konja” ili čuvenog “sata” ovo zvuči neverovatno, ali Trg republike nije uvek bio centar Beograda.

U vreme kada je srpska prestonica bila tek jedna od turskih varoši, ovde se nalazila jedna od četiri kapije na izlasku iz grada. Kako se nalazila na drumu koji je vodio u pravcu Istanbula (Stambola) po ovome je i dobila ime – Stambol kapija.

 

Nalazila se negde na prostoru između današnjeg Narodnog pozorišta i spomenika knezu Mihailu. Ispred kapije nalazilo se polje obraslo travom. Trga republike još nije bilo, kao ni današnjeg centra Beograda.

Beogradska varoš je u 18. i prvoj polovini 19. veka bila oivičena sa četiri kapije postavljene na izlazima iz grada. Pored Stambol kapije, to su bile i Sava-kapija, Varoš-kapija i Vidin-kapija.

Stambol kapiju su napravili Austrijanci za vreme svoje vladavine severnom Srbijom i Beogradom početkom 18. veka.  Legenda kaže da je kapiju podigao Laudon, koji je izgradio i rov oko šireg Beograda nazvan Laudonov šanac.

Od svih kapija, ova je bila najčvršće zidana, od tesanog kamena i cigle, a imala je i prostorije za smeštaj vojnika koji su držali stražu.

Kroz Stambol kapiju se ulazilo na tri ulaza: u sredini je bio veliki prolaz za kola, a sa obe strane po jedan manji otvor za pešake. Put koji je iz varoši izlazio na Stambol kapiju delio se odmah na dva kraka: jedan je išao desno ka Terazijama, a drugi levo ka Tašmajdanu i Paliluli.

U neposrednoj blizini ove kapije, Turci su za vreme svoje strahovlade nabijali na kolac buntovne Srbe, pa je čitav kraj bio na veoma lošem glasu. Odmah po uspostavljanju srpske vlasti u gradu, knez Mihailo je naredio rušenje Stambol kapije. Rušenje je počelo polovinom aprila, a dovršeno 19. maja 1866. godine. Već 1868. počela je izgradnja Narodnog pozorišta koje je uskoro postalo simbol ovog mesta, a priča o kapiji je pala u zaborav.

 

Tabla na zidu Narodnog pozorišta, Foto: Wikipedia/ Goldfinger

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!