VIZIJE O BEOGRADU IZ 1974: Preko Ade Ciganlije i Sajmišta gradiće se NOVI MOST (VIDEO)

Beograd
Wikipedia.org

Temeljan Urbanistički plan Beograda, usvojen 1972. godine mnogi smatraju najboljim urbanističkim planom do sada.

 

Arhitekte, urbanisti i društvenopolitički radnici, učesnici ove emisije, neposredno ili posredno, učestvovali su u izradi ovog Plana, piše belgradeunderground.rs.

Govori se o razvoju, i budućem izgledu Beograda u kojem će prema istraživanjima u 2000. godini u Beogradu raditi i živeti 1,670.000 stanovnika. Predviđena su četiri glavna pravca razvoja: batajnički za 180.000 novih stanovnika, gročanski sa oko 300.000, obrenovački sa oko 300.000 i avalski sa 180.000 novih stanovnika. Nakon završetka izgradnje Konjarnika, pruža se pravac razvoja grada prema Smederevu za 200.000 novih stanovnika, koji će se zaustaviti kod Ritopeka.

Prema ovom planu potrebe za vodom i električnom energijom će neprekidno rasti a mogućnosti za snabdevanja će biti manje, predviđeno je da će u budućnosti biti zabranjen ulazak uglja u grad, a da će se više koristiti gas. Doći će do izmeštanja industrije iz Zemuna, Autoputa I i Autoputa II, dok Beogradska luka treba da poraste naročito sa razvijanjem kanala Majna-Rajna.

Gradiće se nov most koji će ići na Nemanjinu ulicu dok će stari železnički most biti porušen, a nov most će vezati novu železničku stanicu sa sistemom železničkih pruga. Preko Ade Ciganlije i preko Sajmišta gradiće se drugi novi most koji će biti deo sistema sa transverzalom na novom Beogradu. Stara železnička stanica biće izmeštena u Prokop