Beograd “miran i dostojanstven”: Ovako je izgledao život u prestonici DVA DANA PRED PRVI SVETSKI RAT

Savamala
Wikipedia

Krajem jula 1914. godine Beograd se još jednom našao na testu - srpska prestonica tek što se oporavila od balkanskih ratova, a spremalo joj se novo razaranje.

 

Posle ultimatuma koji je Austrougarska uputila Srbiji 23. jula 1914. godine i odgovora srpske vlade koji je usledio 48 sati kasnije, Beograd je “zadržavao dah”, a o tome kako je izgledao život u srpskoj prestonici u tih nekoliko dana pred početak Prvog svetskog rata saznajemo iz tadašnjih brojeva Politike.

Sudeći po njima, Beograd je odgovor Austrougarske čekao “mirno i dostojanstveno”.

– Juče je bio jedan od najinteresantnijih i najznačajnijih dana u Beogradu. Svestan ozbiljnosti situacije, Beograd je ostao dostojanstven, trezven i priseban. Iako su celog dana stizale, jedna za drugom, vesti o velikim vojnim gomilanjima na severnoj granici Srbije i o silnoj vojsci u Zemunu, Beograd je ostao miran i svestan onoga šta ima da se radi i kako da se postupa – piše Politika od 25. jula 1914. godine.

Već sutradan, situacija je postala još ozbljnija.

– Iako mobilizacija zvanično nije bila objavljena ipak se ceo Beograd odjednom osetio na ratnoj nozi. Vojni obveznici uzmuvali su se da nađu šta im treba pa da hvataju prve vozove. Odjednom na ulicama su se videle mase uniformi. Ponovile su se slike iz septembra 1912 – stoji u onovremenoj Politici.

Mobilizacija je objavljena već sutradan, 27. jula 2914. a samo 28. jula je Austrougarska objavila rat Srbiji.

Beograd je još iste večeri bombardovan. Napad je trajao šest dana, a kada je izašao prvi sledeći broj Politike, 4. avgusta, Prvi svetski rat je već uveliko trajao.

* Dopala vam se ova priča? Lajkujte nas na Facebook-u i vaša dnevna doza istorijskih zanimljivosti stiže!