Žena u večnoj senci oca: STALJINOVA ĆERKA imala je tužnu sudbinu

Staljinova ćerka
Wikipedia

Svetlana Alilujeva provela je život pokušavajući da pobegne od senke njenog oca - Josifa Visarionoviča Staljina.

 

Jedina ćerka sovjetskog diktatora koji je masovno slao svoje protivnike u smrt rođena je 1926. godine.

– Gde god da odem, bilo u Australiju ili na neko ostrvo, uvek ću biti politički zatvorenik imena mog oca – govorila je Staljinova ćerka.

Rozmari Salivan, koja je napisala biografiju Svetlane Alilujeve, želela je da ispriča svetu njenu dramatičnu funkciju.

– Možete li da zamislite život pod senkom imena njenog oca – tog imena – tokom celog života – kaže za kanadske medije Salivanova, koja je provela tri i po godine istražujući i pišući “Staljinovu ćerku”.

Rezultat je dirljiva biografija koja pokazuje složenu, konfliktnu ženu koja je bila tvrdoglava poput oca i inteligentna poput majke. U životu koji su obeležili tragedija i drama, ona je sve izdržila, čak se i razvila.

– Morate da shvatite da je ona imala očevu odlučnost i njegovu inteligenciju, ali ne i njegovo zlo – kaže Aleksandar Burdonski, Svetlanin nećak i Staljinov unuk.

Kris, Svetlanina ćerka, navodi da je njena majka imala košmare kao dete, zbog svega što je radio njen otac.

– A kako ih ne bi imala, s obzirom na sve? – smatra Salivanova.

 

Svetlana sa Lavrentij Berijem, ozloglašenim šefom policije SSSR-a (Staljin se vidi kako sedi u pozadini), Foto: Wikipedia

Alilujeva je bila pošteđena gladi i nemaštine od kojih su patili njeni sunarodnici, ali je ipak njeno detinjstvo bilo obeleženo nesrećom. Majka Nadja je izvšila samoubistvo kada je Svetlani bilo samo šest godina.

– Otišla je kao neprijatelj – sećala se Svetlana kasnije očevih reči povodom toga.

Iznenadni gubitak majke ostavio je teške posledice po Svetlanu. Salivanova navodi sećanje Marfe Peškove, unuke pisca Maksima Gorkog, da je Svetlana želela da svoje lutke obuče u crno, govoreći svojoj drugarici Marfi da je to “mamina odeća”.

– Mama je umrla i ja želim da lutke nose maminu odeću – govorila je mala Svetlana, koja je oslonac imala samo u svojoj dadilji.

Salivanova objašnjava da je Svetlana sa 14 godina shvatila stepen moći njenog oca kada je zatekla drugaricu Galju kako plače u školi. Oca su joj uhapsili tokom noći i devojčicina majka je spremila pismo za Staljina koje je želela da Svetlana preda ocu.

Ona je to uradila iste večeri, u prisustvu članova Politbiroa. Staljin je pobesneo.

– NKVD (tajna policija) nikada ne greši. Nekada si primoran da ideš protiv onih koje voliš – rekao joj je Staljin. 

Možete li da zamislite život pod senkom imena Staljina?

 

Josif Staljin, Foto: Wikipedia

Sledećeg dana, Galjin otac je pušten, a Svetlana je shvatila da čovečiji život zavisi od reči njenog oca. Kao 17-godišnjakinja Svetlana se zaljubila u 39-godišnjeg Alekseja Kaplera, a Staljin je to saznao pošto je ćerka bila stalno pod stražom. Uhapsio je Kaplera i ona je to saznala.

Često se zaljubljivala. Usred Hladnog rata, 1967. je prebegla u SAD, objavila memoare koji su joj doneli milione. Salivanova kaže da je Svetlana verovala pogrešnim ljudima i opet ostala bez cvonjka. Svaki put bi opet uzdigla i nastavljala dalje.

U delu biografije koji ima elemente trilera, Salivanova piše da je Olgavana Rajt, udovica arhitekte Frenka Lojda Rajta, verovala da Svetlana nema samo 1,5 miliona dolara zarađenih na memoarima, već i Staljinovo zlato navodno sakriveno tokom Drugog svetskog rata.

– Olgavana je želela njen novac i to je bilo to – navodi Salivanova.

Dok je bila u Rusiji, ona je pitala ljude da li ih interesovala Svetlanina biografija. Odgovori su bili “Ne” i “Kako dosadno”.