SKRIVENA TUGA IZA NAJBAJKOVITIJEG VENČANJA 20. VEKA: Grejs Keli MRZELA je svaku sekundu svoje kraljevske svadbe

Grejs Keli
Printscreen

Odluka da se vere ličila je na romantičnu bajku - princ malog kraljevstva i holivudska kraljica čija je lepota opčinila najveće zavodnike 20. veka. Njihovo venčanje pratili su milioni gledalaca širom sveta i sve je izgledalo kao ostvarenje najlepšeg sna svake devojčice koja sanja da će po nju jednog dana doći "princ na belom konju". Stvarnost je ipak, bila daleko od romantike.

 

Pre 61 godinu 19. aprila, održano je jedno od najbajkovitijih venčanja svih vremena. Tada 26-godišnja Grejs Keli udala se za princa Renijea, a među više od 600 zvanica našla su se i slavna lica poput Kerija Granta, Aristotela Onazisa, Ave Gardner i Konrada Hiltona.

Brak koji je doneo korist svima?

Bio je to brak koji je trebalo da donese korist svima – Renije je morao što pre da se oženi i obezbedi naslednika kako Kneževina ne bi bila pripojena Francuskoj, a Grejs je tražila prikladnog muža kojeg bi njena porodica prihvatila. Osim toga, njena popularnost podstakla je oživljavanje zamrlog turizma u kockarskoj državici, a kneževoj blagajni dobro je došao i glumičin miraz od 2 miliona dolara.

 

Venčanje je održano iz dva dela – civilna ceremonija, po Napoleonovom zakoniku, održana je 18. aprila 1956. u palati Throne Room. Trajala je samo 15 minuta, a završila se 25 minuta dugačkim nabrajanjem više od 140 službenih titula koje je Grejs Keli dobila venčanjem.

Čim se ceremonija završila, sve je ponovljeno pred televizijskim kamerama. Za to venčanje Grejs je nosila čak dve haljine koje je napravila holivudska dizajnerka Helen Rouz, a bile su poklon filmskog studija MGM najdražoj glumici.

Dan kasnije održano je i crkveno venčanje, po rimokatoličkim pravilima, u katedrali Svetog Nikole u Monaku, a uživo su ga prenosile televizije širom sveta. Sve je bilo ukrašeno hiljadama belih ljiljana i jorgovana, a zanimljiva je bila svadbena torta na šest spratova, zapravo replika čuvene monaške palate, napravljene od šećera.

O njenoj venčanici i danas se govori. Izrađena je od 300 metara antikne belgijske čipke i 150 metara svile, tafta i tila, na čemu je radilo čak 30 krojačica. Inače, na prijemu su se služili kavijar, losos, poširana jaja, jastozi i šampanjac za više od 600 zvanica.

Ipak, priče iza kulisa bile su daleko od romantike… Dobro upućeni tvrde da je dane pre venčanja obeležila rasprava oko miraza koji je Grejs trebalo da donese osiromašenom princu. Plus, kako je pitanje naslednika svakoj vladarskoj porodici od suštinskog značaja, glumica je bila izložena i nizu fizičkih testova koji bi potvrdili da je sigurno u stanju da rodi.

Kada je jednom konačno došlo do venčanja, tvrde upućeni, Grejs je bila samo beskrajno umorna i mrzela je svaku sekundu ceremonije koja se otegla na dva dana. Na njemu je bilo prisutno preko šest stotina zvanica u crkvi, sedam stotina u opštini, a oko tri miliona gledalaca širom sveta gledalo je snimak.

Jednom kada je sve bilo gotovo, princ i princeza otisnuli su se na sedmodnevno krstarenje Mediteranom na luksuznoj jahti.

Bajka sa tragičnim krajem

 

Slika nasmejanih supružnika obišla je svet, a Monako je ubrzo postao raj za kockare i bogataše. Državna kasa bila je napunjena, a Grejs je Renijeu rodila ćerke Karolinu i Stefani, i sina naslednika Alberta.

Ipak, glumici ovo nije donelo sreću… Život u palati nije joj odgovarao, a suprug joj je navodno bio neveran. Grejs se posvetila humanitarnom radu i porodici, a svi pokušaji da obnovi filmsku karijeru propadali su –  ni njen suprug plave krvi, ni njegovi podanici, nisu želeli da njihova kneginja nastupa u filmovima.

Grejs je navodno razmišlljala čak i tome da pobegne u SAD gde joj je Hičkok ponudio da glumi u jednom filmu, ali je bila svesna da u tom slučaju nikada više neće videti decu.

Navodno, ona je tražila i razvod od svog supruga, ali joj on nije dozvolio.

Grejs Keli nikad više nije glumila. Umrla je u saobraćajnoj nesreći 1982. u Monaku, navodno nakon moždanog udara.