BEOGRAD IZLEPLJEN PLAKATIMA: Na PROZORIMA NA VRAČARU PAROLE, a evo ŠTA se krije iza toga (FOTO)

Udruženje gradjana "Topolska" iz Beograda ponovo je organizovalo protest protiv investitorske urbanizacije centralnog dela Vračara, ovog puta ističuči banere na prozorima stanova, kojima traže reakciju gradskih vlasti.

Beta

Na banerima su natpisi “Nećemo ružno lice naše ulice”, “Nećemo Beograd stari da se kvari”, “Nećemo bagere vaše na starine naše”.

Članica udruženja Leticija Erika Jovanović izjavila je da se Udruženje obratilo gradskim vlastima i da je zatražen sastanak sa gradskim sekretarom za urbanizam Milošem Vulovićem, ali da do susreta još nije došlo.

– Investitori su bacili oko na naš kraj sa idejom da sruše stare i vredne predratne kuće, da bi podigli višespratnice koje tu ne pripadaju, ni po veličini, ni po estetici – dodala je Jovanović.

Prema njenim rečima, akcije Udruženja “Topolska” će se nastaviti i oni neće odustati od “borbe za očuvanje izgleda i duha Beograda kao stare metropole”.

Beta

U Udruženju se nalaze stanari ulica Topolska, Petrogradska, Vojvode Dragomira i drugih ulica u blizini Kalenić pijace, koje sve zajedno čine takozvani Krunski venac.

Peticiju je do sada potpisalo više stotina građana, a između ostalih i televizijska novinarka Marina Rajević Savić, nekadašnji fudbaler Dušan Savić, slikar Miloš Šobajić, pisac Vladimir Kecmanović, arhitekta Slobodan Bogunović, muzičar Inspektor Blaža

Beta

Zahtevi su još ranije podneti Sekretarijatu za urbanizam grada Beograda i Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Peticijom se traži usvajanje novog plana detaljne regulacije za gradske blokove omeđene ulicama Mileševskom, Vojvode Dragomira, Novopazarskom, Maksima Gorkog i Kalenićevom kojim će se ograničiti maksimalna spratnost, i gde maksimilna visina venca objekta ne bi smela da pređe 12 metara.

Beta

Takođe, traži se promena uslova za ogradjivanje parcela i zelenih površina, zatim određivanje tačnih i preciznih kriterijuma za stil gradnje i arhitektonsko oblikovanje novih objekata na parcelama koje se nalaze u ulicama navedenih blokova zarad očuvanja postojeće prostorne kulturno-istorijske celine.

Udruženje građana “Topolska” zahteva da se taj kraj u celini evidentira kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu, a njegovi pojedini delovi odnosno objekti evidentiraju kao kulturna dobra shodno Zakonu o kulturnim dobrima.loading...