ISTORIJSKE GREŠKE U “KRALJU PETRU”: Nakon prve epizode mreže BRUJE, kažu – ovo je NAJVEĆI PROPUST

Nakon bioskopskog života filma serija "Kralj Petar Prvi" od sinoć se emituje na prvom programu RTS-a. Iako je još rano govoriti o celokupnom utisku, ovo su prvi komentari na društvenim mrežama.

Printscreen

Kako je i bilo najavljeno, serija se dosta razlikuje od filma. Dok se bioskopsko ostvarenje fokusiralo na događaje tokom Albanske golgote, televizijska adaptacija pokriva mnogo širi deo života kralja Petra – od njegovog dolaska na presto 1903. pa sve do povlačenja vojske i naroda preko Albanije do Krfa.

PRIČE O LEGENDI: Pet anegdota o KRALJ PETRU I koje niste znali, a najbolje pokazuju KOLIKI JE CAR BIO

Tokom deset epizoda, najavili su iz produkcije, saznaćemo pod kojim okolnostima je vladao kralj Petar I i na kakve je kompromise morao da pristaje zarad očuvanja države i obraza.

Pored lika kralja Petra, publici će biti predstavljene i ostale značajne istorijske ličnosti ovog perioda – Aleksandar Karađorđević, Nikola Pašić, Radomir Putnik, Živojin Mišić…

Nakon prve emitovane epizode reakcije publike na društvenim mrežama dosta su podeljene.

Dok jedni hvale dobru glumu, kostime i to što serija izgleda “svetski” drugi kritikuju loš izbor muzike koja na momente izgleda kao da je iz “kaubojskog filma” i činjenicu da je kralj Petar prikazan pre “kao komandos” koji se obračunava sa vojskom, a manje kao mudri i promišljeni vladar kakvom ga istorija uglavnom predstavlja.

Oni upoznatiji sa istorijom istakli su i neke greške koje su se potkrale scenaristima.

ČARAPE KRALJA PETRA: Nema lepše PRIČE U CELOJ NAŠOJ ISTORIJI i svaki Srbin treba da je zna!

Na primer, general Jovan Atanacković (igra ga Miodrag Krivokapić), jedan od glavnih zaverenika u ubistvu kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović uopšte nije smenjen “za kaznu” kako je to prikazano u seriji (i svakako ne u šumi). U stvarnosti je na funkciji kancelara Kraljevskih ordena ostao do 1906. kada je penzionisan i to na svoj zahtev.

Slično, i Aleksandar Mašin (u seriji njegov lik tumači Bojan Žirović) je na početku vladavine kralja Petra postao komandant Dunavske divizijske oblasti (1904), pa kasnije vršilac dužnosti načelnika Glavnog generalštaba (1905—1906) a u penziju je otišao tek 1906.

Dragiton Dimitrijević Apis teško je ranjen tokom Majskog prevrata i teško bi se moglo očekivati, smatraju neki, da će se pojavljivati i “bančiti po kafanama” kako je prikazano u seriji. Apisa inače igra Ljubiša Savanović.

Deo kritika ide i na govor kralja Petra u seriji. Naime, iako ovo većina ljudi ne zna, po dolasku u Srbiju kralj Petar je jako loše govorio srpski jezik. Kako je najveći deo odraslog života proveo u izgnanstvu (više od 45 godina) govorio je nemački i francusku, ali je srpski govorio sa “jakim francuskim akcentom” i često mešajući padeže. O tome je pisao i naš istaknuti istoričar i akademik Dragoljub Živojinović, a više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Jedan od naših najvoljenijih kraljeva mešao je padeže i SLABO GOVORIO SRPSKI

Međutim, najviše pažnje izazvala je scena krunisanja sa kraja prve epizode. Kralj Petar I Karađorđević krunisan je 21. septembra 1904. godine. U seriji je prikazano da je krunu stavio sam sebi na glavu što nije ispravan način.

Budućem monarhu krunu uvek polaže patrijarh na glavu i tako ga kruniše “u ime Boga”. Većina onih koji su primetili ovaj detalj u epizodi ističe da je to velika greška scenarista, a oglasili su se i neki istoričari.

Mrežama kruži i umetnička slika krunisanja na kojoj se vidi kako kralju Petru patrijarh stavlja na glavu krunu.

Međutim, Lazar Ristovski je, gostujući na RTS-u istakao da je scena “samokrunisanja” autentična i da su prilikom njenog snimanja konsultovani eminentni istoričari.