Pronašli smo ADRESE na kojima su u Beogradu ŽIVELI NAŠI NAJVEĆI PISCI i – na momente nas je SRAMOTA (FOTO)

Beograd se do sada našao u nebrojano mnogo pesama i priča manje ili više poznatih autora, ali za najveći broj njih - on je bio i dom i grad čiju su dušu najiskrenije zavoleli.

Dnevno.rs/Kolaž

Malo je značajnih pesnika i pisaca sa balkanskih prostora kojima Beograd u nekom momentu njihovog života nije bilo dom. Ipak, ovom prilikom, izdvojili smo književnike koji ne samo da su živeli u srpskoj prestonici, već im je “beli grad” i bio velika i nikada iscrpljena inspiracija za stvaralaštvo.

Nažalost, nije redak slučaj da danas na adresama na kojima su živeli ovi umetnici danas nema ni spomen obeležja, a neki objekti su zapušteni ili čak potpuno urušeni.

Ivo Andrić

Wikipedia/Mickey Mystique

Ceo drugi svetski rat naš Nobelovac Ivo Andrić proveo je u sobi u stanu kolege Branka Jovanovića u Prizrenskoj 7. Tu su nastale tri njegova dela – “Na Drini ćuprija”, “Travnička hronika” i “Gospođica“. Tu se danas nalazi spomen-ploča nobelovcu.

Kasnije, Andrić se preselio na današnji Andrićev venac 12 gde je proveo ostatak života, a tu je danas i Memorijalni muzej posvećen ovom Nobelovcu.

Laza Lazarević

Wikipedia/Violeta011

Dvospratno zdanje u Hilandarskoj 7 u Beogradu prvi put se spominje 1881. godine, kao kuća koju su tadašnji vlasnici preko oglasa ponudili na izdavanje. Samo šest godina kasnije, pisac Laza Lazarević je svom prijatelju otkrio želju da baš ona postane njegov dom. Kuću u prelepom delu Beograda kupio je avgusta 1887. godine, ali nije imao priliku da dugo uživa u njoj, jer je već u januaru 1891. godine preminuo.

Zgrada je u nekoliko navrata menjala vlasnike i stanare, da bi 2001. godine ovde otvoreno “Dečije odeljenje Biblioteke grada Beograda”, a objekat dobio status kulturnog dobra. Ipak, nalazi se u ruševnom stanju, biblioteka je nedavno iseljena jer je zgrada nebezbedna, a o obnovi se ne izjašnjava nijedna gradska institucija.

NEMI PODSETNIK NAŠE SRAMOTE: U srcu Beograda urušava se kuća SLAVNOG SRPSKOG KNJIŽEVNIKA (FOTO)

Branislav Nušić

Wikipedia/excorcist

Branislav Nušić se dosta selio. Njegov otac, trgovac nosio je posao sa sobom i vodio porodicu, pa je Alkibijad Nuša (kako je pisvu bilo pravo ime) išao od staje kuće u Saraf-Kostinoj ulici (danas Ulici cara Lazara), preko Smedereva, do zdanja u okolini Kalemegdana, pa sve do kuće u današnjoj Šekspirovoj 1, tada Ulica Rozalije Morton, koju je pisac kupio od svog prvog honorara. Kuća je 1967. godine proglašena za spomenik kulture.

Branko Ćopić i Desanka Maksimović

Dnevno.rs/Kolaž

Na adresi Kralja Milana 23 bio je dom dvoje predivnih srpskih umetnika – Desanke Maksimović i Branka Ćopića. Branko Ćopić je živeo na četvrtom spratu, a Desanka sprat iznad, na petom. Danas na zgradi nema nikakvih obeležja koja bi istakla da je tu bio dom ovih umetnika.

BRANKO ĆOPIĆ I DESANKA MAKSIMOVIĆ BILI SU KOMŠIJE, a zgrada u srcu Beograda još uvek čuva NJIHOVE TAJNE

Đura Jakšić

Wikipedia/Ванилица

Đura Jakšić prvo je živeo u jednoj maloj dvorišnoj kućici u Skadarliji. Ipak, poslednje godine života proveo je u kući u Skadarskoj 34. Ova adresa danas je dobro poznata jer je zdanje 1967. godine proglašeno za spomenik kulture i zove se baš tako – kuća Đure Jakšića.