NAUČNICI KAŽU DA JE LAKO: Postoje tri metode da KONTROLIŠETE SNOVE!

spavanje
Pixabay.com

Zamislite da možete da odredite šta ćete sanjati: mogli biste da letite, vratite se u prošlost, radite šta vam je volja. Fascinantna zamisao, koju smo do sada svrstavali u kategoriju naučne fantastike.

 

Takav scenario, međutim, nije tako neverovatan, a to znaju ljudi koji imaju sposobnost da u snu prepoznaju da sanjaju. Da bi to bilo moguće, to moraju biti tzv. lucidni snovi, a naučnici univerziteta u Adelejdu (Australija) tvrde da su našli način kako da uspostavite kontrolu nad snovima.

 
Oni su testirali 169 dobrovoljaca, od kojih je svaki dobio upitnik i dnevnik, u kome je trebalo da zapiše svoje snove tokom nedelju dana.

U drugoj nedelji trebalo je da primene neku od tri tehnike izazivanja lucidnih snova.

Prva, tzv. provera stvarnosti, obuhvatala je vežbu u kojoj ispitanici treba da provere stvarnost u budnom stanju. Cilj je postizanje svesnosti o tome da li su budni ili sanjaju.

Druga tehnika zahtevala je da se nakratko probude posle pet sati sna, a zatim ponovo zaspe kako bi se što pre vratili u fazu sna u kojoj su snovi najverovatniji – REM faza.

Treća metoda bila je tzv. MILD tehnika (mnemička indukcija lucidnih snova, to jest: izazivanje lucidnih snova sećanjem), koja podrazumeva da se ispitanici takođe probude posle pet sati sna, ali da pre nego što će ponovo zaspati ponavljaju: “Kada sledeći put budem sanjala, misliću o tome da sanjam.”

U prvoj nedelji pre primene jedne od ove tri tehnike, svega osam odsto učesnika imalo je lucidne snove. Posle druge nedelje testiranja, situacija je bila potpuno drugačija: lucidne snove (snove u kojima su svesni da sanjaju) najčešće je imala grupa koja je primenjivala MILD tehniku. Kod njih je udeo svesnog sanjanja porastao na čak 48 odsto.

Princip funkcioniše na sledeći način: kada ponavljate rečenicu koje želite da se setite u snu, u mozgu se stvara namera da se zaista setite da sanjate, što dovodi do lucidnih snova.

Ostvareni rezultati približili su naučnike razvoju efikasnih, lucidnih tehnika izazivanja snova, kaže autor Denhol Espi.

Ovo se, na primer, odnosi na lečenje košmara, ali i poboljšanje fizičkih sposobnosti vežbanjem u lucidnom okruženju sna – kaže on.