50 NIJANSI SIVE I MNOGO POLEMIKE: Umetničko delo ili reklama koju prodaje seks?

'Seks kao izraz emocije, bliskosti, vrhunac intime je debelo poništen i potcenjen. Muškarci, ali i žene sve češće o seksu govore kao o nekim svojim podvizima. Ono što se nekada pežorativno govorilo ’lupanje recki’ više nije zanimljivo jer se sada svi hvale, ali na dnevnom nivou.'

Živimo u vremenu kada nam je sve dostupno – tuđi životi na društvenim mrežama i brutalan seks u knjigama i filmovima. Pre četiri godine, kada je objavljen prvi deo “50 nijansi sive” počela je čitava priča. Kritike i polemike obojile su svet sasvim drugom bojom.

Ali, hteli to da priznamo ili ne, seks prodaje sve.

Seks je, u stvari, veoma precenjen. Bilo koja kompanija ili pojedinac koji rekalmom ili nekom drugom vrstom marketinga želi da postigne nešto i to uz pomoć seksa, uspeće. Svi smo svesni da će se njihov proizvod, zbog toga, prodati brže i lakše – kaže za Dnevno.rs psihološkinja Aleksandra Janković.

Upravo to se dogodilo sa filmom koji je odjeknuo svetom. Filmska industraija je i više nego zadovoljna zbog posećenosti, bioskopi zbog količine prodatih karata, a gledaocima su mišljenja podeljena.

– Gledala sam premijeru i razočarala sam se. Pročitala sam sva tri dela knjige i mnogo sam očekivala. Ništa mi se nije dopalo, previše se skače s teme na temu, sve je nekako ubrzano, a scene seksa su svedene na minimum. Ako su stvarno hteli da naprave film po knjizi, onda je trebalo da malo bolje približe čitav taj slučaj o kojem je spisateljica pisala – mišljenja je 24-godišnja Sanja V. iz Beograda.

Strane svih dnevnih novina, koje su svima dostupne, pa i deci, prethodnih dana obeležio je upravo seks. Nikako nismo mogli da ga zaobiđemo.

Seks je u ovom, kako ga mnogi nazivaju “umetničkom delu”, kategorisan kao neka sportska disciplina. Znači, to je nešto što je tragično u vezi sa celom pričom. Suštinski, seks kao izraz emocije, bliskosti, vrhunac intime, debelo je poništen i potcenjen. Muškarci, ali i žene sve češće o seksu govore kao o nekim svojim podvizima. Ono što se nekada pežorativno govorilo ‘lupanje recki’ više nije zanimljivo jer se sada svi hvale, ali na dnevnom nivou – objašnjava psihološkinja.

Sve je već viđeno

– Čitava tajna ove knjige i filma je da šokira, zar ne? Najlepše prikaze seksa imate u filmovima u kojima postoje vrlo ozbiljne naznake, gde je seks napravljen zapravo kao nešto što jeste intima i gde se iz pogleda tih ljudi vidi žudnja i neverovatna hemija. Ova vrsta prikaza seksa nije toliko sablazna, koliko ubija i poslednju ideju da taj čin ipak pripada ljudima koji u njemu učestvuju – mišljenja je Jankovićeva.

S druge strane, film je naišao i na pohvale. Medicinska sestra Jovana T. (28), koja živi i radi u Beogradu otkrila nam je da je filmom oduševljena koliko i knjigama.

– Žao mi je što su komentari toliko loši. Za mene je ovo umetničko delo, ali treba ljudima dozvoliti da imaju svoje mišljenje. Mislim da ovakve scene još nismo imali prilike da vidimo u nekom filmu ili seriji i drago mi je da seks više nije TABU tema – naglašava ona.

Imperija uzvraća udarac

 

Godinama su postojali muškarci od kojih se očekuje da budu seksualno aktivni, da imaju i po nekoliko partnerki…Sada su žene uzvratile udarac. One sada overavaju svoju poziciju, žele da vide da li mogu da rade sve što čini jedan muškarac. Bojim se da će na kraju kada se i to potroši, ostati praznina, posebno kod žena koje su prirodno drugačije naštimovane jer teško da kroz seksualne podvige mogu da steknu osećanje punoće kojem očigledno teže – navodi psihološkinja.

“50 nijansi sive” dostupan je svima – devojčicama, dečacima, maloletnicima i ljudima u starijem dobu, obrazovania i onima koji to nisu… Sve što nam ostaje jeste da čekamo i vidimo kakav uticaj će ova, očigledno nesvakidašnja priča, imati na društvo.

– Toliko je nekih štetnih uticaja na svetu da stvarno ne mislim da će se nešto posebno dogoditi. Važno je da svi znaju da ništa ne treba glorifikovati, a da je sreće, devojčice bi ovaj film pogledale sa svojim majkama i onda bi čitava priča imala smisla – zaklučuje Jankovićeva za naš portal.