Ne možete da zamislite početak dana bez šoljice omiljenog crnog napitka? Ovi saveti će vam sigurno biti od pomoći.

 

Samo vas nekoliko koraka deli od najukusnije kafe. 

1. Sami meljite kafu

Sveže samlevena kafa ima jači i bolji ukus i sadrži više antioksidanasa i flavonoida od kupovne mlevene kafe. Pored toga, kafa u zrnu ima duži rok trajanja. Otvoreno pakovanje kafe u zrnu može da traje i dve nedelje, dok mlevena kafa zadržava svežinu samo nedelju dana.

2. Ne čuvajte kafu u frižideru ili zamrzivaču

Vlaga je najveći neprijatelj kvalitetne kafe. I ne samo to, kafa može upiti i okolne mirise i tako pokvariti svoju autentičnu aromu. Najbolje je da kafu čuvate u zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mestu.

3. Kupujte manja pakovanja kafe

Kada se skladište na pravilan način, zrna kafe ne mogu zaista da se pokvare. Međutim, kako vreme prolazi, ona gube svoj ukus. Zato je bolje da kupujete manja pakovanja kako biste uvek imali svežu i ukusnu kafu. 

4. Ne zagrevajte samo kafu

Verovatno ste primetili da u kafićima šolje stoje na aparatima za kafu. To je zbog toga što se kafa koja se služi u zagrejanim šoljama sporije hladi.

5. Dodajte svoj omiljeni začin

Ukus kafe možete obogatiti i omiljenim začinima, poput vanile ili cimeta. Jednostavno dodajte malo arome mlevenoj kafi i uživajte u zavodljivim aromama.

6. Napravite sami mlečnu penu

Nije vam potreban aparat za kafu da uživate u ukusnom napitku s mlečnom penom. Zagrejte u mikrotalasnoj rerni pola šolje mleka dok se ne pojave mehurići (oko 1 minut). Zatim mleko jako mutite i dobićete mlečnu penu na vrhu. Penu stavite u posudu, a vrelo mleko sipajte u kafu, pa penu stavite preko napitka.

7. Ne prosipajte kafu kada se ohladi

možda je nećete podgrejati, ali kafa koja se ohladila me mora da se baca. Možete je sipati u posude za led, zamrznuti i kockicama obogatiti ledene napitke. Takođe, hladnu kafu možete dodati filovima za kolače ili čak marinadama.