7 grešaka koje sigurno činite dok brijete noge

Premda vam je brijanje dlačica na nogama možda ritual, jeste li sigurni da sve radite ispravno? Otkrivamo vam stvari koje ne biste trebali da radite, a budete li se prdžavali saveta koža na nogama će vam biti savršeno glatka

Počinjete s brijanjem čim uđete u kadu

Stručnjaci savetuju da pod vodom ipak provedete oko 15 minuta, pre nego što počnete s brijanjem jer će to omekšati dlake i otvoriti folikule. Međutim, ne valja ni preterivati s namakanjem jer će se koža smežurati, pa nećete moći temeljito da obrijete noge, piše „magazin.net.hr”.

Noge brijete ujutro

Bolje je uveče pre spavanja. Noge blago otiču dok spavate i to može dovesti do toga da se dlačice povuku dublje u folikulu. Zato kad se noge obriju prije spavanja mugu duže ostati glatke.

Brijanje ‘na suvo’

Bez obzira na to koliko vam se žuri, nemojte to činiti. Nanesite na noge penu sa hidratantnim sastojkom jer će tako brijač lakše kliziti, a vi ćete izbeći ogrebotine i mogućnost da se isečete. U slučaju krajnje nužde, čak i pena koju koristite za kosu će dobro poslužiti.

Koristite brijač s jednim žiletom

To je u redu, s vremena na vreme. Samo, za svakodnevno korišćenje stručnjaci preporučuju brijač sa četiri ili pet oštrica. Rezultat će biti glatka koža, a probiće se i do teško dostupnih mesta poput kolena i gležnjeva.

Ne menjajte brijač dovoljno često

Brijač neće biti učinkovit ukoliko je ne zamenite na prvi znak tuposti. Preporučeni rok trajanja je između pet do 10 brijanja. Star i iskorišćen brijač može uzrokovati oštećenja kože i crvenilo, pa postoji opasnost od nakupljanja bakterija, što može uzrokovati infekcije.

Brijanje u pravcu suprotnom od rasta dlaka

U prvom potezu isključivo brijte noge prema dole, u pravcu rasta dlaka, a ako imate osetljivu kožu nemojte ih uopšte brijati prema gore, odnosno suprotno od pravca rasta dlaka. Dok brijanje prema gore može dublje ukloniti dlaku, to takođe povećava mogućnost da se isečete ili da se koža inficira i iziritira. U slučaju da su vam dlačice kraće i da ste dobro ugrejali i namazali kožu, brijanje suprotno od smera rasta dlačica mnogo je sigurnije.

Koristite partnerov brijač

Brijači koji su namenjeni muškoj bradi i licu nisu toliko učinkoviti za žensku kožu. Stoga se držite brijača koji su namenjeni ženama.