9 TRIKOVA ZA ČISTIJU KUĆU: Uradite ovo i nećete znati šta da radite sa slobodnim vremenom!

Odmaranje
Pixabay.com

Mali saveti znače mnogo, a uz pomoć ovih saveta naučićete kako da brzo očistite dom i to bez skupih sredstava za čišćenje.

 

Svi ovi preparati su prirodni, jednostavni i jeftini, a što je najvažnije – vrlo delotvorni. Ovde je devet trikova koji će vam pomoći da uklonite neugodne mirise iz tepiha ili dušeka, brzopotezno se rešiei nagomilanih životinjskih dlaka s nameštaja, uništite bakterije iz sunđera za pranje suđa za samo jedan minut itd.

Cimet za mirisan dom

Posipajte po tepisima nekoliko kašičica cimeta pa usisajte, vazduhom će se raširiti prijatan miris. To vam je, naravno, najbolje da uradite pre planiranog usisavanja cele kuće. Ova metoda je neuporedivo bolja od prskanja raznih osveživača vazduha koje kupujete u trgovini jer ne udišete hemikalije.

Pena za brijanje za ogledalo bez mrlja

Nanesite malo pene za brijanje i prebrišite ga čistom krpom. Osim što će ukloniti mrlje, stvoriće sloj koji će ogledalo zaštititi od zamagljivanja dok se tuširate.

Nerđajući čelik čisti maslinovo ulje 

Stavite malo ulja na krpu i obrišite. Potom prebrišite delom krpe na kojem nema ulja da pokupi višak. Tvrdokorne mrlje i otisci prstiju će nestati, ostaće samo sjaj.

Gumena rukavica skuplja dlake od ljubimaca sa nameštaja

Navucite obične gumene rukavice i trljajte površine na kojima su se nagomilale dlake. One će se “zalepiti” na gumu. Rukavice potom operite pod vodom da se dlake odvoje od rukavica, ali to nije pametno jer možete da zapušite odvod. Bolje je nabaviti hirurške rukavice koje su izuzetno jeftine pa ih nakon čišćenja dlaka bacite.

Za čistu rernu uzmite sodu bikarbonu

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom tako da dobijete gustu smesu. Nanesite to na delove rerne koje želite da očistite (unutrašnjost ili saklena vrata, na grejač ne stavljajte). Neka odstoji preko noći. Tvrdokorne naslage će omekšati i biće ih lakše ukloniti mokrom krpom. Ako ostane neki deo koji nije omekšao i ne možete ga ukloniti, prelijte ga sa malo sirćeta. On će reagovati sa sodom i napraviti penu.

Mikrotalasna može da dezinfikuje sunđer za suđe 

Vrlo je jednostavno, sunđer natopite mešavinom vode i limunovog soka pa ga stavite u mikrotalasnu na jedan minut. To će ubiti nagomilane bakterije.

Sirće čisti slavine od mrlja i kamenca

Stavite vatice natopljene sirćetom na mesta gde se nakupio kamenac, a možete koristiti i kuhinjske papirne ubruse. Neka odstoje neko vreme pa obrišite vodom.

Smrad iz dušeka će nestaju uz pomoć sode bikarbone

Pospite soda bikarbonu po dušeku i ostavite oko osam sati pa usisajte. Soda će neutralizovati neprijatne mirise.

Plastične igračke očistite u mašini za pranje suđa

Ovo vredi samo za one igračke koje nemaju baterije. Složite ih u mašinu i operite kao da perete suđe, zajedno sa uobičajnim sredstvom za pranje. Biće čiste i dezinfikovane.