Ako NAMESTITE KREVET svakog jutra pre nego što odete na posao – GREŠITE!

Posteljina
Foter/ Muffet / photo on flickr

Stručnjaci upozoravaju da naš krevet sadrži milione sitnih organizama koji mogu da štete našem zdravlju. Madraci, jorgani i jastuci s vremenom postanu spremišta ljudske kože na koje se potom skupljaju grinje i ostale bakterije.

 

– Ljudi u proseku izgube oko 45 grama kože, a većina toga završi upravo na krevetu koji je idealno mesto za grinje. Upravo im toplina kreveta u dodiru s našim telom omogućuje lagodan život. Istraživanja su pokazala da ih ima više od 10 miliona po krevetu – objašnjava doktorka Lisa Ekerli, stručnjak za kućnu higijenu.

Prema njenim rečima, najviše grešimo kada odemo iz kuće ili stana, a prozore ostavimo zatvorenim. Tako sva vlaga, grinje, gljivice i bakterije ostanu u prostoru.

– Ako pospremite krevet, svako jutro pre nego odete na posao – grešite. Kada još prekrijete topao krevet, grinjama ste omogućili nezaboravnu zabavu – rekla je doktorka Lisa i dodala da je, koliko god to čudno zvučalo, zdravije ostaviti krevet nepospremljen jer će se tako brže ohladiti.

Prema nalazima stručnjaka, čak 80 odsto asmatičara svoju bolest može da pripiše grinjama.

– One mogu da izazvu alergijski rinitis, kašljanje, uzazivaju suvoću tela ali i očiju. One su jedan od glavnih uzročnika lošeg spavanja – rekla je Lisa.

Da bismo izbegli razvoj bolesti, a da ne kupujemo nove madrace, jastuke i ostalo svake dve godine, doktorka preporučuje redovno usisavanje.

– Bilo bi dobro da ispod kreveta nemate tepih, jer njime samo pogoršavate situaciju. Redovno provetravanje prostorija takođe će pomoći, tako će ući svež vazduh, a grinje će odleteti napolje – rekla je ona. 

Postoje saveti i kada je u pitanju održavanje posteljine.

– Posteljinu je potrebno prati na najmanje 60 stepeni, neki deterdženti sadrže stredstva za dezinfekciju, stoga bi trebalo ponekad i njime oprati posteljinu – zaključila je doktorka Lisa Ekerli.