Ako se OVAKO ponašate u svojoj kući, onda privlačite BOLEST I SIROMAŠTVO!

Dnevna soba
Wonderlane / Foter / CC BY

Gomilanje stvari i nered štetno utiču na osnovne životne funkcije u nekom prostoru. Filozofija stanovanja feng shui preporučuje da se određene zone u stanu raščiste i da se to mesto održava čistim i urednim.

 

Koncepcija čistoće u filozofiji feng shui podrazumeva i generalno sređivanje: sortiranje stvari tako da sve imaju svoje mesto, popravke pokvarenog, bacanje nepotrebnog, neupotrebljivog i svega što nije u funkciji, što nam se ne sviđa ili ga ne koristimo duže vreme.

Nered ulazi u ljudsko bioenergetsko polje, prouzrokuje neorganizirano, haotično razmišljanje, a posledično i jednu nevolju za drugom. Navika da čuvamo, skladištimo i sakupljamo nepotrebne stvari koje ne koristimo (pod izgovorom da će nam možda jednog dana zatrebati) ukazuje na to da duboko u sebi imamo naviku da čuvamo strah, tugu, nezadovoljstvo, brigu. Na taj način šaljemo dve poruke svom mozgu i svom životu: da ne vjerujemo u sutra i da mislimo kako novo i bolje nije za nas.

Sve dok se materijalno i emocionalno držimo starih beskorisnih osećaja, neće biti mesta za nove mogućnosti.

Tendencija prenatrpanosti prostora (izuzev očiglednih razloga kada više članova živi na malom prostoru) povezana je s instinktom samozaštite i ograđivanja od drugih usled osećaja nesigurnosti.

Šta nam je zaista potrebno da bismo se osećali srećno i sigurno i koliko smo svesni da nas upravo gomilanje stvari sprečava da to postignemo?

Stvari ispod kreveta snažno će remetiti naše zdravlje, a potreba da se stvari ređaju na police (naročito one iznad radnih stolova i kreveta) izazvaće konstantnu strepnju od nečeg neočekivanog.

NAJTUŽNIJA priča ikada: Video sam staricu kako krade jaje. Jaje koje košta 10 dinara!

Kada pretrpamo centar, severoistok ili jugozapad svog prostora, onda smo previše zabrinuti za svoje zdravlje i najčešće ugrožavamo funkcije gušterače, želuca ili slezine.

Nered na zapadu ili severozapadu često će nas stavljati u konfliktne situacije zbog nekontroliranosti, a pluća i debelo crevo postaju osetljiva tačka.

 
Pretrpan sever ograničava naše potencijale, sprečava nas da jasno izražavamo svoje osećaje, donosi strahove i probleme s bubrezima.

Istok i jugoistok će na gomilanje stvari uzvratiti neodlučnošću, konfuzijom, potisnutim besom, ali i disfunkcijom jetre ili žuči.

Nered na jugu donosi problematično i nasilno ponašanje, izostanak priznanja, omalovažavanje i poremećaj u radu srca, tankog creva i imuniteta.

Bunili ste se zbog velike potrošnje struje, a evo ZAŠTO ZAISTA u Beogradu I DALJE sija Novogodišnja rasveta?

Nisu stvari te zbog kojih život stagnira, nego stav čuvanja i zadržavanja. Kada nešto čuvamo, zapravo razmišljamo o potrebi, siromaštvu, verujemo da će nam sutra to nedostajati i da nećemo moći ispuniti te potrebe.