Alkohol je najbolji lek protiv stresa?

Crno vino
Pixabay.com

Nakon napornog dana na poslu, većina nas želi da se opusti uz čašu vina. Naučnici otkrivaju da je posezanje za flašom zapravo prirodan odgovor našeg tela na stres.

 

Povećan nivo stresa menja ono što hemijski sastav mozga misli da mu je potrebno da preživi, piše Daily Mail.

Signali u mozgu koji oslobađaju stres, a koji su tu kako bi zaštitili i smirili naše telo, slični su onim koje daju supstance koje izazivaju zavisnost, poput alkohola, kofeina i droga.

Naučnici tvrde da bi ova promena u aktiviranom centru za nagradu u mozgu, mogla da vodi preteranom konzumiranja alkohola.

Istraživanje je sproveo tim sa Univerziteta u Pensilvaniji, koji su u eksperimentu, izvršenom na pacovima, utvrdili da su oni pacovi koji su bili izloženi prevelikom stresu dobrovoljno pili više alkohola od onih koji nisu bili pod stresom.

Profesor doktor Džon Dani zaključuje da je prirodan odgovor organizma na stres tu da bi nas zaštitio, a droge koje izazivaju zavisnost zapravo koriste te mehanizme i varaju naš mozak, kako bismo im se opet vraćali.

Pacovi su bili izloženi akutnom stresu jedan ceo sat, a 15 sati kasnije, istraživači su izmerili nivo šećerne vode pomešane sa etanolom koju su pacovi pili.

Tim sada razgovara sa drugim naučnicima kako bi pronašli način da stabilizuju ove neurone u centru za nagradu u mozgu, kako bi pomogli u kontroli preteranog konzumiranja alkohola.loading...