Alpski raj za pasionirane skijaše: Upoznajte Bad Klajnkirhajm (VIDEO+FOTO GALERIJA)

Ako čujete od nekoga kako je bio na jednom člarobnom mestu gde je sve poput bajke: priroda, sneg, ljudi, okolina, obronci Alpa... verujte da to zaista postoji – Bad Klajnkirhajm! I zaista je bukvalno onako kako gledamo u predivnim reklamama za alpske mlečne čokolade...

 

Ako su vam dosadili Kopaonik, Zlatibor i druge planine Srbije i regiona, a pasionirani ste skijaš, mi imamo rešenje za vas: jedno od najpopularnijih austrijskih skijališta žudi za time da otkrijete sve njegove lepote i prednosti!

Bad Klajnkirhajm (Bad Kleinkirchheim) jedno je među 15 najposećenijih skijališta u Austriji. Udaljeno od Beograda tek 640 kilometara, spada u jedno od omiljenih austrijskih mesta vatrenih skijaša iz Srbije. Bad je kao skijalište specifičan, jer su svi hoteli i apartmani smešteni u neposrednoj blizini ski liftova i centra. Posebnu draž ovom čarobnom i bajkovitom zimovalištu daju termalne banje, koje spadaju u jedne od najboljih u celoj Austriji.

 

Bad Klajnkirhajm nalazi se na sunčanoj strani Alpa i najjužnija je regija Austrije, sa jedinstvenom kombinacijom jezera i planina. Posebno je važno napomenuti da su ski staze savršeno pripremljene, da ima mnogo sunca, a tradicionalna gostoljubivost domaćina ne može se opisati rečima, morate je doživeti. Zimi je planina prekrivena debelim snežnim prekrivačem, a jezera su zaleđena. Za ovu oblast bi se moglo reći da priređuje čitav splet događaja na snegu. Mogu se videti cross-country skijanje koje je veoma popularno, zimska pešačenja po raščišćenim stazama ili kroz sneg, golf na ledu, klizanje, curling i mnogi drugi sportovi.

Bad Klajnkirhajm nudi specijalnu mešavinu za uživanje na snegu

Skijašima su na raspolaganju preko 103 km uređenih staza među kojima je i najduža staza u Koruškoj, Klammer (4.2 km), 26 modernih ski liftova, 800 topova za sneg koji osnežavaju 97 procenata ski staza, četiri ski škole, staze za sankanje, staze za nordijsko skijanje i staze za šetnju: kada su u pitanju zimski sportovi Bad Kleinkirchheim prednjači.

 

Bad Klajnkirhajm je popularan i atraktivan turistički centar, poznat po takmičenjima za FIS svetski kup i posebno pogodan za miran porodični odmor.

Prava mešavina: čas spokojno i blaženo, čas vrtoglavo i sportski. Ali uvek blagotvorno
okrepljujuće! Za uživanje u zimi austrijski Bad Kleinkirchheim ima toliko bogatu ponudu kao gotovo nijedno drugo skijalište u Alpima. Zimski sportski centar u planinama Nockbergen u Koruškoj na jedinstven način kombinuje svoju modernu skijašku infrastrukturu sa ponudom komfora svojih termi.

Tamo gde skijaški cirkus rado prikazuje svoju predstavu, tu je i velikan ove scene kod kuće: Franc Klamer, živa legenda skijaškog sporta, uvek prisutan u svom rodnom gradu Bad Kleinkirchheimu.

 

Staza za spust u okviru Svetskog kupa nazvana po njemu „Kärnten – Franz Klammer”, ubraja se u najspektakularnije i najzahtevnije staze na svetu. I ove zime, najpoznatiji sin ove doline izaći će sa svojim gostima na stazu u okviru Klamerovih skijaških dana i pokazati im svoje omiljene spustove.

Da biste naučili da skijate à la Klammer četiri škole skijanja u Bad Kleinkirchheimu nude Vam profesionalnu podršku. Ski-vrtić, briga o deci i istančan sistem kurseva od bubica na stazi brzo će napraviti brze skijaške zečiće. Specijalni paketi su tako osmišljeni da i odraslim povratnicima na skije vrate volju za karvingom i krivudanjem. Upravo će dobro obučeni instruktori skijanja i grupe istomišljenika odagnati Vašu nesigurnost kao prolećno sunce sneg. Pobrinuli smo se i za sportsku opremu. Na sva četiri prilaza u skijašku oblast nalaze se stanice za iznajmljivanje gde u svakom trenutku možete zameniti svoje daske.

Šta bi naravno bio sneg u Bad Kleinkirchheimu bez svog pandana u tečnom obliku? Skoro nijedan zimski sportski centar na svetu ne povezuje na tako jedinstven način svoje skijaško i snežno blago sa svojim termalnim banjama kao ova wellness oaza u planinama Nockbergen u Koruškoj.

Slogan „Sa staze u terme” ovde predstavlja program

Ko voli, u završnici spusta na stazi Franc Klamer može da napravi kratak zaokret i jednim skokom završi u isparavajućem bazenu termalne banje Römerbad. Ovde uobičajeno uživaju vodene vile i vilenjaci nakon sunčanog toplog skijaškog dana na koruški način u opuštajućem dejstvu termalne vode, a te blagodeti, pored blagodeti klime dopunjuju još 23 veoma prijatne brvnare. Ova voda ne samo da otklanja upalu mišića sa listova skijaša, već jača srce i cirkulaciju kao i imunološki sistem, osnažuje krvne sudove i vezivna tkiva, smanjuje reumatske tegobe i nervna zapaljenja i pomaže u postoperativnom lečenju kao i lečenju infekcija. Dve terme, 16 hotela sa zatvorenim bazenima i 50 sauna čine bazu ove banjske kulture bogate tradicijom, koja je privlačila goste iz celog sveta kada sam pojam wellnessa još uvek nije postojao.

 

Ovaj sveobuhvatni program za uživanje dopunjuje hotelijerstvo sa velikim brojem zvezdica, a čine ga 2 hotela sa pet zvezdica i više od 15 hotela sa četiri zvezdice, uz široku ponudu vikendica i udobnih pansiona sa doručkom. Après Ski ovde počinje još na stazi. Jer kombinacija koruškog gostoprimstva, iskonske romantike brvnara i suncem obasjanih terasa pobrinuće se da upravo preko dana načinite neki „skijaški zaokret i da svratite”.

Uveče će Vas mamiti gostionice i restorani, neki originalni, neki zabavni, neki krunisani nagradama. Muzika uživo, diskoteke i barovi razmrdaće i najmrzovoljnije plesače. Staza ili terme – Ski-pas važi i za jedno i za drugo Nekada je u Bad Kleinkirchheimu teško odlučiti gde biste najradije želeli da se odmarate. Ali ove zime će Vam ta odluka biti sasvim jednostavna – jer ski-pas važi i u wellnes centrima.

Jednostavan moto koji samo povećava užitak glasi „Skijanje ili terme, izbor je Vaš”. Od dvodnevnog ski-pasa karta važi za stazu ili terme. Od 9 do16 h možete osvajati prostrane i raznolike skijaške staze ili svim svojim čulima uživati u termalnoj banji Römerbad (10-16 časova) ili termama St. Kathrein (9-16 časova). Ko želi da ostane duže ili da poseti i saunu, moraće da plati malu naknadu. Ova ponuda važi tokom cele skijaške sezone.

Bad Kleinkirchheim: pešačenje u krpljama – za one koji znaju da uživaju

Retko kada su obožavaoci zimskih sportova nagraneni na pravi kneževski način. Ko ove zime učestvuje u organizovanim pešačenjima u krpljama u Bad Kleinkirchheimu, takone biva poslužen najlepšim jelima, jer će Vas do same završnice ovog pešačkog poduhvata u krpljama koje se u pratnji vodiča organizuje kroz pitomi zimski predeo planina Nockberge u Koruškoj, namamiti ukusan meni, u kojem, na kraju krajeva, možete uživati bez griže savesti.

U mestašcu Feldpannalm postavljena je bogata trpeza za izdržljive šetače. Izvrsni kulinarski specijaliteti ispred brvnare, po scenariju TV-kuvara Marka Krajnera, servirani su za 20 učesnika.

Zalet uzimamo uz namaz svežeg sira, na ukusnom domaćem seljačkom hlebu sa umakom od losos pastrmke. Onda sledi tradicionalna „žuta supa”, a sam vrhunac je pravi specijalitet – ragu od divljači. Tako okrepljeni vraćamo se kasno popodne u dolinu – naravno u velikom stilu – na sankama. Za one koji više vole turing skije, ponuda takone važi. Ove zime možete rezervisati neki od šest termina: 30. januar, 4. februar, 11. februar kao i 4, 11. i 18. mart 2015. Troškovi po osobi uključujući organizovano pešačenje u krpljama/turing skijama, meni, partiju sankanja: 59,- € (bez karte za ski lift).

Po povratku sa snega i leda zimske avanturiste očekuje termalna voda ugodne temperature koja već vekovima brine za Vaše opuštanje u Bad Kleinkirchheimu. Doživljaj ćete učiniti perfektnim u wellness termama Römerbad, jedinstvenoj oazi uživanja sa 13 sauna na tri nivoa. Uživanje ovde ne zna za granice, a upotpunjuje se istančanim mogućnostima i polivanjem kamena u sauni.