Prava žena drastično bi se poboljšala kada bi se za njih borili i muškarci, a uskraćivanje seksa jedna je od ideja da se i oni priključe. Ovo je predlog višestruko nagrađivane pevačice i glumice Džanel Mona koja svoju ideju smatra za revolucionarnu!

 

Ljudi moraju da poštuju vaginu. Sve dok se svi muškarci ne bore za naša prava, treba da prestanemo da imamo seks. Volim muškarce, međutim zle muškarce neću da tolerišem. Ne zaslužuju da budu u mom prisustvu. Ako žele da budu vlasnici sveta i na ovaj način da vladaju, sve dok se ne promeni način ophođenja neću da se uplićem u odnose sa njima. Moramo da osvestimo svoju moć i magiju, poručila je Mona u intervjuu koji je objavio “Marie Claire”.

Koliko god njena ideja odaje utisak “ekstremne” magazin piše da su se mnogi seksualni štrajkovi kroz istoriju pokazali kao uspešni.

U grčkoj komediji “Lizistrata” žene muškarcima su uskratile seks ne bi li se tako okončao Peloponeški rat.

Irokeške žene su 1600. godine uskraćivanjem seksa stale na kraj nereguliranom ratovanju svog plemena i izborile su se za pravo da stave veto na bilo koju deklaraciju rata u budućnosti.

Brutalni građanski rat u Liberiji 2003. je godine okončan seksualnim štrajkom, a organizator štrajka Lejmah Gbove nagrađena je Nobelovom nagradom za mir.

Tri godine kasnije partnerke članova bandi u Kolumbijskom gradu Pereira svojim muževima su uskratile seks sa željom da smanje nasilje.

Prema bazi podataka Global Nonviolent Action Database, štrajk je uspeo jer je stopa ubistava u Pereiri do 2010. godine pala za 26,5 odsto. Kenijke su 2009. godine štrajkovale seksom da bi stabilizovale vladu, a na Filipinima je štrajk seksom rezultirao prekidom nasilja u selu na ostrvu Mindanao.

Stručnjaci se slažu da je ovakav vid protesta uspešan, ali je potrebno na početku konkretizovati i definisati zahteve i ciljeve.