Američka filmska ikona Meril Strip dodala je danas još jedno "odličje" svojoj kolekciji priznanja: po 19. put nominovana je za Oskara, ovog puta za ulogu u filmu "Začarana šuma" (Into the Woods).

Mnogi će na njenu najnoviju nominaciju reći “Naravno da je sjajna, pa to je Meril Strip!”. Ali, ovog puta ona je zaista neverovatna u ulozi raspevane veštice i suvereno dominira platnom u svakoj od scena u kojoj se pojavljuje.

Slavna glumica nominovana je u kategoriji za najbolju epizodnu žensku ulogu, a konkurentkinje će joj 22. februara, na 87. dodeli zlatnih satueta Američke filmske akademije, biti Patriša Arket (Odrastanje), Kira Najtli (The Imitation Game), Lora Dern (Wild) i Ema Stoun (Čovek ptica).

Meril Strip je apsolutni rekorder po broju nominacija za Oskara. Dobila ih je ukupno 19 od kada je 1979. prvi put nominovana za ulogu u ratnoj drami “Lovac na jelene” – 15 za najbolju žensku ulogu i tri za sporednu žensku ulogu.

Ima šest nominacija više od Ketrin Hepbern i Džeka Nikolsona koji dele drugo mesto.

Sa trećim Oskarom koji je osvojila 2012. za tumačenje lika britanske premijerke Margaret Tačer u filmu “Gvozdena lejdi”, Strip je postala peti glumac koji je osvojio tri zlatna dečaka, posle Voltera Brenana, Ketrin Hepbern, Ingrid Bergman i Džeka Nikolsona, probrane grupice kojoj se prošle godine pridružio i Britanac Danijel Dej Luis.

Strip je osvojila Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu “Kramer protiv Kramera” (1979) i za najbolju žensku ulogu u filmovima “Sofijin izbor” (1982) i “Gvozdena lejdi” (2011).

Ukoliko u februaru dobije Oskara, postaće jedina glumica/glumac, uz Ketrin Hepbern, koja je osvojila četiri nagrade Američke filmske akademije.loading...