ARBORETUM VOLČJI POTOK: Ako ste ljubitelj cveća, ovo je raj za vas!

U srcu Slovenije nalazi se prava zelena oaza: Arboretum Volčji potok - biljni raj!

Arboretum se proteže na fantastičnih 80 hektara! Svojom lepotom, prostranošću i posebnošću zaslužio je titulu najposećenijeg parka u Sloveniji. Na oko jednoj trećini ovog prostora proteže se šuma, ostalo čini uređen prostor koji ispunjavaju različite biljne vrste: oko 2.500 vrsta i sorti različitog drveća i grmlja.

 

Ekipa portala Dnevno.rs posetila je ovo fantastično mesto u jeku cvetanja lala, pa je prizor više nego očaravajuć. Ipak, biljke se smenjuju u zavisnosti od godišnjeg doba.

Odnedavno Arboretum krije i dinosauruse u prirodnoj veličini, koji su prava atrakcija za najmlađe, ali i starije željne avatrure i istraživanja. Impozantno je šetati zelenim prostranstvom, dok u daljini povremeno, uši zapara neki krik ove drevne nemani – iskustvo koje se zauvek pamti.

U okviru ove botaničke bašte nalazi se velika prostorija sa kaktusima najrazličitijih oblika i vrsta, pa će ljubitelji ovih biljaka ostati oduševljeni. Pored nje nalazi se deo sa orhidejama. Ne možete da ostanete ravnodušni nakon razgledanja ovih biljnih lepotica.

Ukoliko želite, kroz ceo park, ili delove koji vas najviše zanimaju, sprovešće vas vodič i pričati zanimljivosti o biljkama i parku.

Takođe, ako ste raspoloženi da obiđete više, nemojte propustiti vožnju vozićem. Videćete predivno jezero i zaći dublje u šumu.

Kada puni utisaka krenete ka izlazu, ne zaboravite da u prodajnom delu kupite seme, rasad, ili nešto treće što želite za vašu baštu ili balkon.

Mi smo proveli samo dva sata u ovoj svojevrsnoj biljnoj oazi. Vama ne preporučujemo boravak kraći od bar duplo više. Ukoliko se zaputite u Sloveniju, neka ovo bude vaša obavezna destinacija!