BACITE JE BEZ OKLEVANJA: Tri PROMENE koje ukazuju da je hrana POKVARENA

Rokovi trajanja na pakovanjima namirnica često mogu da nas zavaraju, pa tako možemo baciti hranu koja je još uvek sigurna za konzumiranje.

Frižider
Freedigitalphotos.net/Ambro/Ilustracija

Kako bismo izbegli takve greške i u budućnosti uštedeli novac, možete koristiti sledećih 5 načina na koje možete prepoznati je li vaša hrana zaista pokvarena.

Pojava plesni

Kada sloj plesni prekrije komad mesa, mlečni proizvod ili povrće to je znak da se morate pozdraviti s tom hranom. Za prosečnog kupca gotovo je nemoguće znati koje vrste plesni su sigurne za konzumiranje.

Stoga se preporučuje da bacite hranu čim primetite da se plesan počela pojavljivati.

Pojava vlažnog sloja

Vrlo je teško testirati je li kuvano meso još uvek sveže. Najjednostavniji način na koji možete znati da jučerašnje pečenje više nije sigurno za konzumiranje je vlažan sloj koji se možda pojavio na njemu.

Zato nemojte kuvati meso da proverite kakav je ukus budući da pokvareno meso može izazvati opasno trovanje hranom. Takođe, šargarepe i drugo povrće isto tako može dobiti sluzavi premaz kada je njihovom životnom veku došao kraj.

Promena teksture

Promene u teksturi najčešće možemo primetiti na mlečnim proizvodima koji su se počeli da se kvare. Mleko u kojem su se napravile grudvice ili sir koji je previše vremena bio van frižidera i sada se na njemu nalazi sluzavi sloj najbolje je ostaviti i potražiti nešto drugo za jelo.

Međutim, ne bi trebalo da bacite svu hranu kod čija se tekstura promenila. Na primeri, jabuke i drugo voće koje je postalo mekano može se iskoristiti za izradu kompota ili džema.