Bajaga i Instruktori prve koncerte u 2015. godini održaće tokom zime u Švajcarskoj i Švedskoj, a danas se konačno album 'Daljina, dim i prašina' pojavio na CD-u prvi put samostalno bez do sada prateće zbirke poezije 'Vodič kroz snove'.

Bend Momčila Bajagića očekuje najpre koncert 27. februara u klubu “Elite” u švajcarskom Cirihu, a potom sviraju 6. marta u “Musiken husu” u Geteborgu i 7. marta u “Moriska paviljongen” u Malmeu. Beogradski bend svira i 14. marta u “Cvetličarni” u Ljubljani.

“Prošle godine smo jako puno svirali i uradili dosta toga u Srbiji i regionu, tako da smo odlučili da se ove godine više orijentišemo ka inostranstvu. U Švedskoj mislim da smo svirali pre 15 ako ne i više godina, tako da je sada odlična prilika za povratak u Geteborg i Malme”, kaže Bajaga.

Upravo je jedno davnašnje gostovanje u Švedskoj bilo nadahnuće Bajagi da za album “Muzika na struju” (1993) napravi pesmu “Na grani”, koja na ironičan način govori o sukobu mentaliteta i prolematičnom iskustvu sa švedskim carinicima početkom devedesetih.

“Sve što je u tekstu pesme ‘Na grani’ manje-više je bilo istina. To je bilo vreme sankcija, kada smo u inostranstvo išli sa dosta teškoća i svuda leteli preko Budimpešte. Pesma je odgovarala onom vremenu i odavno je nemamo u repertoaru”, objašnjava Bajaga.

Album “Daljina, dim i prašina” pojavio se u junu 2012. godine zajedno sa Bajaginom prvom knjigom pesama “Vodič kroz snove”, kao zajedničko izdanje promoterske kuće Long Play i Večernjih novosti. Long Play u januaru 2015. godine hvaljeni album Bajage i Instruktora, sa koga su bili hit singlovi “Ako treba da je kraj”, “Daljina, dim i prašina” i “Vreme”, objavljuje na CD-u u digipak pakovanju. CD će se pojaviti ovih dana u beogradskim prodavnicama Jugoton (Nušićeva 27) i Dallas Music Shop-u (Sremska 2).

“‘Daljina, dim i prašina’ je album rađen na retro način sa novom tehnologijom. Bila je svesna odluka u početku da radimo sve ‘živo’. Da radimo živi bubanj, akustične i električne gitare, pojačala sa lampama, uz što manje procesora i digitalije. Mislim da je to bila ispravna odluka. Kada radiš ‘na drva’ ostavlja ti se mogućnost da ugradiš više emocija, nego kad radiš sve elektronski. Ovako ti je samo bitno da li imaš ton u prstu”, kaže Bajaga.loading...